Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikael Forssells långa proffskarriär är slut: ”Jag har fruktat den här stunden hela livet”

Från 2018
Uppdaterad 13.05.2018 10:14.
Mikael Forssell på bänken, HJK 2016.
Bildtext Forssell har varit proffs största delen av sitt liv.
Bild: All Over Press

För 20 år sedan tog den 17-årige Mikael Forssell steget från HJK till storklubben Chelsea. Nu har måltjuven bestämt sig för att avsluta sin långa proffskarriär.

– Jag har fruktat den här stunden hela livet och nu är den här. Samtidigt är jag väldigt glad, stolt och ivrig att gå vidare, säger Forssell till Yle.

– Tanken om att lägga av föddes i fjol. Det kändes som om det kunde vara min sista säsong som proffs. Jag har alltid velat göra mål så bara tanken på att inte kunna göra flera gör ont. Men inte tar fotbollen slut, den ändrar bara form.

Mikael Forssell firar ett mål i hemmamatchen mot VPS.
Bildtext Forssell spelade sin sista säsong för HIFK.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

Forssell har förberett sig bra för livet efter fotbollen och har bland annat en magisterexamen i idrottsledarskap. Dessutom går han på Uefas tränarkurs.

– Som tur har jag förberett mig för det här och studerat vid sidan av fotbollen. Jag drömmer om att träna och få föra vidare det jag lärt mig. Naturligtvis har jag mycket kvar att lära mig och ett helt nytt skede i livet börjar. Jag skulle vilja få unga spelare att förstå att man måste komma över besvikelser för att det hjälper en att växa som människa. Det viktigaste är att man drömmer om någonting och sätter upp mål för sig, säger 37-åringen.

Tidigt steg ut i världen

Under junioråren spelade Forssell för Pallo-Pojat, FinnPa och HJK i Finland innan han tog det stora steget till Chelsea redan som 17-åring. I debuten gjorde han två mål i en cupmatch mot Oxford och det var bara början i England.

Mikael Forssell i Birminghams färger.
Bildtext Forssell var mycket populär i Birmingham.
Bild: All Over Press

Säsongen 2003-04 gjorde Forssell 17 mål i Premier League och säsongen därpå var han med om att vinna ligamästerskapet med Chelsea.

– Ibland är det svårt att förstå vad man har uppnått för man är ofta ganska kritisk mot sig själv. Man har lyckats men också misslyckats. Alla erfarenheter har ändå format mig som människa och det är jag glad över.

Fotbollen tog Forssell vidare till Crystal Palace, Mönchengladbach, Birmingham, Hannover, Leeds, Bochum och HIFK.

– Mest av allt är jag stolt över mängden arbete jag gjort sedan jag som liten pojke bestämde mig för att bli fotbollsproffs. Jag har gett mitt allt och aldrig gjort kompromisser med fotbollen. Det har betytt mest för mig, säger Forssell.

Mikael Forssell, fotbollsspelare
Bildtext Forssell gjorde många mål i landslaget.
Bild: EPA/SEPPO SIRKKA

Också i landslaget var Forssell en viktig spelare. På 87 matcher gjorde han 29 mål och han var med i den så kallade ”gyllene generationen” som var bara ett mål från att nå en storturnering i fotboll.

Ville alltid göra mål

Redan från de första stegen på en fotbollsplan ville Forssell göra mål och på den vägen blev han.

– Jag ville göra mål för mål vinner matcher. Jag ville vara hjälte. När jag var fem sex år gammal och gick till mina första träningar ville någon att jag skulle spela som back men jag sa ”nej, jag far hem” och började gråta. Jag gick bort från planen och då skrek han okej du får vara anfallare. Sedan dess har jag alltid varit det, sade Forssell i en intervju för Sportmagasinet förra året.

Den sexåringen som inte ville spela back kom bland annat att göra 30 Premier League-mål för Birmingham, fem ligamål för Chelsea och 17 mål i Bundesliga.

Sportmagasinet 2017: Mikael Forssell, pojken som ville göra mål - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln