Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knivmannen i Paris var av tjetjenskt ursprung - föräldrarna och en vän förhörs

Från 2018
Uppdaterad 13.05.2018 18:38.
Kriminaltekniker arbetade på brottsplatsen i området kring Rue Monsigny under natten.
Bildtext Kriminaltekniker arbetade på brottsplatsen i området kring Rue Monsigny under natten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gärningsmannen bakom lördagskvällens knivattack i centrala Paris var född i Tjetjenien år 1997. En 29-årig man dödades i attacken och fyra andra skadades innan attentatsmannen sköts ihjäl av polisen.

Strax före 21 lokal tid slog attentatsmannen till på Rue Monsigny mellan operahuset och Louvren i centrala Paris. Det är kvarter fyllda av restauranger, barer och turistattraktioner.

Mannen ska ha ropat "Allahu Akbar" (Gud är större) då han sprang runt och försökte knivhugga människor. Han verkar ha valt sina offer slumpmässigt, enligt ögonvittnen.

- Jag var på väg att ta en beställning när jag såg en panikslagen, blödande kvinna som försökte ta sig in i restaurangen, berättade Jonathan, en servitör på en koreansk restaurang.

Enligt Jonathan dök gärningsmannen upp bakom kvinnan, men en ung man i restaurangen lyckades jaga honom på flykt.

- Jag såg honom med en kniv i handen, han såg galen ut, sade Jonathan till nyhetsbyrån AFP.

Attentatsmannen hann alltså angripa fem personer innan han sköts ihjäl av polisen. En 29-årig man dog, men ingen av de fyra skadade har livshotande skador.

Föräldrarna och en vän förhörs

Källor inom det franska rättsväsendet uppger för nyhetsbyråerna att gärningsmannen var fransk medborgare, men född 1997 i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Hans föräldrar har hämtats in för förhör.

Också en man som är vän med attentatsmannen har gripits för att förhöras i Strasbourg. Han är född samma år som gärningsmannen. I Strasbourg bor många flyktingar från Tjetjenien och gärningsmannen har vuxit upp där.

IS tog på sig dådet

Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq, enligt nyhetsbyrån AP och polisen utreder attacken som ett terrorbrott.

Gärningsmannen ska inte ha haft något brottsregister, men på söndag förmiddag uppgav myndigheter att han funnits på antiterrorpolisens övervakningslista.

Enligt AFP:s sammanställning har över 240 personer dödats i olika jihadistattacker i Frankrike under de senaste tre åren.

Texten uppdaterades kl.11.45 med att gärningsmannen funnits på en övervakningslista.
Uppdatering kl. 18.23 med att också en vän till gärningsmannen ska förhöras.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln