VM i dag: Bananskalsvarning, imponerande rivjärn och fortsatt målvaktsrotation
Lejonen tog sin finaste seger under Lauri Marjamäkis ledning då man golvade Kanada i går kväll. Dagens utmaning är att inte halka på det bananskal som är OS-tvåan Tyskland.
Tyskland–Finland
Herning, klockan 21.15.
Snacka om matchen och Lejonen med Mats Ahlnäs och Chriso Vuojärvi i Yle Sportens chatt, som öppnar på vår webbplats klockan 20.45.
Lejonens läge: Strålande, igen
Segern över Kanada bevisade att magplasket mot Danmark i det stora hela var ett olycksfall i arbetet.
Det känns som att årets finländska VM-lag kan gå långt. Och tar det hela slut i och med kvartsfinalen så har Lejonen åtminstone inte lämnat hockeyfansen oberörda. Finland spelar med högt tempo, fördomsfritt och modigt. Underhållande, helt enkelt.
En välkommen scenförändring efter den dödgrävarhockey som Lauri Marjamäkis lag stod för i VM i fjol.
Trots den bejublade segern över lönnlöven så kan Lejonen inte vila på sina lagrar. Fyra poäng är ett måste från de avslutande gruppspelsmatcherna mot Tyskland USA, ifall man vill undvika Sverige och Ryssland i kvartsfinalskedet.
Tysklands läge: Verkligheten hann ikapp, eller?
Den 25 februari var Tyskland sekunder från ett OS-guld. För att Tyskland ska ha ens en chans att nå kvartsfinal i VM måste man besegra Finland i kväll och Kanada i morgon. Det lär inte ske.
Det är emellertid inte särdeles fruktbart att dra alltför långtgående slutsatser på basis av tyskarnas kräftgång jämfört med OS-turneringen. Faktum är att det tyska VM-laget skiljer sig avsevärt från OS-laget.
Femton av de tyska OS-hjältarna spelar nämligen inte i VM. Orsakerna varierar (skador, återbud och avslutade landslagskarriärer). Tyskland saknar i VM bland andra Christian Ehrhoff, Yannic Seidenberg, Marcel Goc, Patrick Reimer, Felix Schütz och målvakten Danny aus den Birken.
Trots att det tyska VM-laget har tre NHL-spelare, så känns det rejält svagare än OS-truppen.
Och på tal om tyska NHL-spelare:
Håll koll på: Leon Draisaitl
Den tyska superstjärnan kom inte upp till den nivå som Edmonton Oilers-fansen hade hoppats på under den gångna NHL-säsongen, men i VM har han varit Tysklands allt-i-allo.
På fem matcher har han stått för 2+7 och i och med det så toppar han den interna tyska poängligan med fyra poäng till godo på kedjekamraten Yasin Ehliz.
Poängproduktionen har dessutom kommit utan att han skulle ha försummat sina defensiva uppgifter. Hans plusminus står på +4 inför kvällens drabbning.
Tidigare möten: Blåvit dominans
Sedan Väst- och Östtyskland återförenades har Finland spelat 42 landskamper mot Tyskland. Lejonen har vunnit 36 och förlorat fem gånger. Målskillnaden är markant i blåvit favör: 174–70.
I VM och OS-turneringar är den finländska dominansen minst lika kraftig. Tyskland har besegrat Lejonen en enda gång – i hemma-VM i Dortmund 1993. Finland har 17 segrar.
Senast det begav sig var i OS i Pyeongchang. Finland öppnade turneringen med en 5–2-seger över Tyskland. Eeli Tolvanen visade vägen med 1+3 – en favorit i repris på kommande i kväll?
Frågetecknet: Ojämn matchning av Lejonen
Lauri Marjamäki har fördelat istiden oerhört ojämnt. Samtidigt som Mikael Granlund och Sebastian Aho har snittat närmare 21 minuter, så har sju av de finländska anfallsspelarna varit på isen i under tolv minuter per match.
Janne Pesonen har exempelvis stått för 2+2 trots att han snittar knappa elva minuter på isen.
Mot Tyskland kunde det vara på sin plats att fördela ansvaret snäppet jämnare för att spara på de vassaste pjäsernas krut. Och framför allt få mer bredd i målskyttet.
Utropstecknet: Veli-Matti Savinainen
Jag medger. Då beskedet kom att Eeli Tolvanen ansluter sig till Lejontruppen trodde jag att Veli-Matti Savinainens roll skulle minska.
Pyttsan. Det 32-årige rivjärnet gör igen ett alldeles förträffligt VM och om möjligt så verkar hans ansvar till och med öka.
Savinainen må han kammat noll, vad poäng beträffar, mot Kanada, men hans betydelse i powerplay ska inte underskattas. En buffel som han var precis det som saknades i Finlands spel i numerärt överläge tidigare i turneringen.
Att han dessutom har kapacitet att få motståndarna ur gängorna är naturligtvis ett ytterligare plus. Fråga bara vad den kanadensiska backen Aaron Ekblad tycker om Savinainen.
Snackisen: Mål, mål, mål!
Mycket har redan sagts och skrivits om Finlands offensiv i detta VM. Nu då turneringen är halvvägs(?) för Lejonen kanske det är på sin plats med en jämförelse med VM i fjol.
Mål 2017 (tio matcher): 25
Mål 2018 (fem matcher): 30
Powerplaymål 2017: 7
Powerplaymål 2018: 7
Boxplaymål 2017: 0
Boxplaymål 2018: 5
Statistik är förstås bara en sida av myntet. Men kombinera målfarligheten med det höga tempo och fördomsfria offensiva spel som Finland bjudit på så är det inte förvånande att också den mångfaldige VM-spelaren Tomi Kallio är begeistrad:
”Fint att se att Finland har bytt ut den långsamma kontrollerade ishockeyn mot ett ”nu kör vi”-spel. Skillnaden är markant jämfört med fjolåret och det verkar som om spelarna inspireras av den nya spelstilen”, skriver Kallio på twitter.
Finlands uppställning:
Målvaktsrotationen fortsätter som förr. Harri Säteri stod i går, nu är det Ville Hussos tur.
I övrigt följer Lauri Marjamäki devisen ”ändra inte på ett vinnande lag”. Finlands formationer ser följaktligen ut som följer:
Kasperi Kapanen – Mikael Granlund – Mikko Rantanen
Miro Heiskanen – Ville Pokka
Veli-Matti Savinainen – Sebastian Aho – Teuvo Teräväinen
Miika Koivisto – Markus Nutivaara
Pekka Jormakka – Sakari Manninen – Eeli Tolvanen
Tommi Kivistö – Julius Honka
Saku Mäenalanen – Janne Pesonen – Marko Anttila
Juuso Riikola
13:e forward: Olli Palola
Målvakt: Ville Husso (Harri Säteri)
Tipset:
Finland har gjort sin plattmatch för turneringen. Tyskland kan eventuellt hålla siffrorna respektabla, men knappast ändå rubba Lejonen.
Finland vinner med ett par–tre baljor. Resultatet 5–2 känns plausibelt, eller hur?