Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles meteorolog: Varmt men ostadigt väder att vänta

Från 2018
Uppdaterad 14.05.2018 05:25.
Örnshamns strandpark i hammars i Borgå
Bildtext Det ovanligt varma vårvädret är skönt, men ökar risken för skogsbrand.
Bild: Yle/Stefan Härus

Det ovanligt varma vädret, som beror på ett högtrycksområde som har lett till att varm luft ligger över Finland, kommer att fortsätta. På grund av ett inkommande lågtryck kommer vädret ändå att bli regnigare.

- Lågtrycksområdet som kommer till Finland över Baltikum kommer att öka risken för åska och regnskurar, men det släpper inte in kall luft. Vädret kommer alltså att fortsätta vara somrigt, säger Yles meteorolog Matti Huutonen.

Lågtrycksområdet kommer till Finland på onsdag eller torsdag.

I det här skedet av året är sådan här värme ganska ovanlig. På 2000 talet har det bara hänt ett par gånger, 2010 och 2004, så det brukar hända med ungefär ett årtiondes mellanrum.

- Vi har inte ännu haft det helt lika höga temperaturer som 2010, men imorgon kan de stiga till över 30 grader i Södra Finland, och då är vi nära rekord, säger Huutonen.

Kalla nätter

Han vill ändå varna dem som tänkt odla något, eftersom det ännu kan förekomma nattfrost.

- I går hade vi nattfrost ända ner i Södra Finland, och det kan hända i natt igen, säger Huutonen.

Det varma vädret så tidigt på året har gjort att man har utfärdat årets första varning för skogsbrand i delar av landet.

- Då är det förbjudet med öppen eld, så man ska vara försiktig med grillar och annat. Det har redan förekommit bränder omkring i landet, säger Huutonen.

Varning för skogsbrand gäller i landskapen Egentliga Finland, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen, Södra Karelen, Birkaland och Södra Österbotten.