Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Engångsgrillar förbjudna under varning för skogsbrand

Från 2018
Uppdaterad 14.05.2018 09:55.
Få vet att man inte får använda en engångsgrill utan tillstånd - Spela upp på Arenan

De flesta vet att det är förbjudet att ha öppen eld utan markägarens tillstånd och att det är förbjudet att ha öppen eld då varning för skogsbrand råder. Men få vet att man inte får använda en engångsgrill utan markägarens tillstånd.

Öppen eld är förbjudet då varning för skogsbrand råder också om markägaren skulle tillåta det. För många kan det komma som en överraskning att engångsgrillen räknas enligt räddningsväsendet som öppen eld.

Räddningsväsendet uppger på sina webbsidor att engångsgrillen räknas som öppen eld, eftersom den läggs direkt på marken och blåser lätt omkull om det blåser.

Därför får engångsgrillen varken användas utan markägarens lov eller då varning för skogsbrand råder.

Jag har stämt träff med kårchefen för Grankulla FBK Jens Tegengren vid Gallträsk strand för att lära mig grilla brandvänligt.
Men när jag kommer fram med min engångsgrill som jag just inhandlat i Grankulla köpcentrum, säger Tegengren att grillandet inte kan bli av eftersom varning för skogsbrand hade utfärdats för södra Finland bara en timme tidigare.

- Hade vi träffats tidigare på morgonen hade det räckt med tillstånd från staden för att få elda med engångsgrillen, eller också kunde vi ha grillat på min egen gård med tillstånd av min hustru som är disponent för huset, säger Tegengren.

frivilliga brandkåren
Bildtext Jens Tegengren.
Bild: Heidi Finnilä

Engångsgrillarna kostar kring tre euro och säljs i nästan alla butiker och Tegengren misstänker att de flesta inte har en aning om att det behövs tillstånd av markägaren för att få använda dem.

Vilka grillar får man använda också utan tillstånd av markägare och då varning för skogsbrand råder?

- Vanliga grillar som byggts stabila och som har eldstäder får man använda. Grillar ska ha en sådan konstruktion att de inte sprider ut eld om det börjar blåsa. Det är också viktigt att grillens botten är isolerad, förklarar Tegengren och säger att enkla bollgrillar och trangia är tillåtna.

Folk lyckas nog väldigt bra med att tända eld på naturen

Jens Tegengren

Jens Tegengren är bekymrad över folks okunskap när det kommer till att handskas med eld.

- Folk lyckas nog väldigt bra med att tända eld på naturen. Största delen av veckan har gått utan varningar i södra Finland och ändå har det brunnit mark här och där dagligen, säger Tegengren.

- Nu när vårhettan har kommit så snabbt finns det mycket torrt gräs som har legat under snön och som nu ligger torr på marken. Elden sprider sig lätt under sådana här omständigheter.