Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stad glömde bort begravningsplatsen för smådjur

Från 2018
Ett söndrigt staket.
Bild: Yle/Jeanette Broman

Begravningsplatsen för smådjur i Lovisa väcker diskussion på sociala medier då den sakta men säkert håller på att förfalla. Vem ansvarar för begravningsplatsen eller finns den alls längre?

Det är staden som numera är ansvarig för underhållet av begravningsplatsen för smådjur i Lovisa. Staden tog över efter att föreningen Lovisanejdens hundar hade hand om platsen.

För snart fyra år sedan rapporterade Yle Östnyland om att Lovisa stad snart måste göra något åt begravningsplatsen, men ingenting tycks ha blivit bättre.

Vi kontaktade Markus Lindroos som är chef för samhällsteknik på Lovisa stad för att få reda på vad nuläget med begravningsplatsen är.

- Läget kan man säga att är allt annat än aktivt. Då staden tog över 2012 eller 2013 var det på grund av att ingen annan kunde ställa upp. Saken diskuterades på ett möte men inga beslut fattades då, säger Lindroos.

Staket med postlåda
Bild: Yle/ Jeanette Broman

Menar du att situationen är den samma ännu fyra år senare?

- Tyvärr har det nog blivit så. Det handlar om andra ärenden som har varit viktigare att behandla och därmed har begravningsplatsens situation hängt i luften, svarar Lindroos.

Allt fler väljer att kremera sitt husdjur i stället för att begrava

Mängden smådjur som begravas på begravningsplatsen minskar och Lindroos gissar att det är frågan om en till tre per år som begravs där.

- Användningsgraden är ganska låg då jag tror att många väljer att kremera i stället, säger Lindroos.

Han tror inte heller att användningen skulle öka fastän gården skulle städas och staketet repareras.

Grönt gräs med torra löv, ett kors, sopkärl.
Bild: Yle/ Jeanette Broman

Framtiden för begravningsplatsen är ännu oklar

Staden städar upp begravningsplatsen en gång per år och ser till att där finns bland annat sopsäckar. Resurser till något mer finns inte och frågan är om staden tänker fortsätta eller om den ska läggas ned.

- Ett alternativ är att staden skulle kunna ta en avgift för att man ska få begrava sitt smådjur där och det andra alternativet är då att sluta helt med verksamheten. Det här måste beslutsfattarna ta tag i och fatta ett beslut innan man vet något mer, säger Lindroos.

Östnyland på 20 minuter: 14.5.2018: Bonden Kristoffer Nilsson i Liljendal har bråda dagar och invånare på Hästön i Lovisa sitter i mörkret

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln