Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonanalysen: Tillbaka till ruta ett – Finlands rätta jag fortfarande ett mysterium

Från 2018
Uppdaterad 14.05.2018 07:28.
Sebastian Aho faller omkull i matchen mot Tyskland.
Bildtext Matchen mot Tyskland var ett präktigt magplask för Lejonen.
Bild: Lehtikuva

Om Finlands mål har varit att hålla korten tätt intill kroppen och inte avslöja vad laget egentligen går för i VM, så har man lyckats över förväntan. Ett dygn efter fullträffen mot Kanada stod Lejonen för sin andra djupdykning i turneringen. Förlusten mot Tyskland var både överraskande och svårbegriplig.

Helhetsintrycket:

Degigt, ofokuserat och planlöst.

Finland inledde visserligen starkt och jag hann redan skriva på Yle Sportens chatt att endast en kollektiv kramp kan däcka Lejonen. Den infann sig och det handlade om en mental kramp.

I det stora hela så är det häpnadsväckande att Finland varvar toppinsatser med rejäla magplask. Lärde man sig inte någonting efter förlusten mot Danmark?

Avgörandet:

Andra perioden var Finlands sämsta i turneringen. Med marginal.

Det hör till idrottens lagbundenheter att det är svårt att ändra kurs om man hamnat på fel spår.

Lejonen reste sig till kamp i tredje perioden men Tyskland försvarade sig i egen zon lika ettrigt som rabiesbesmittade järvar. Hatten av!

Underhållningsvärdet:

Inte i klass med den annars snarlika matchen mellan Finland och Danmark. Tyskland anföll inte lika vasst som Danmark och det var inte lika heta känslor och tuffa tag.

Tyskarna lyckades snarare dra ner på tempot, ta kål på intensiteten och frustrera Lejonen.

Men visst är det charmigt för de neutrala åskådarna att se då underdogen sliter för blindkära livet. Och lyckas. Till slut stod det 3–2 till tyskarna.

I ett i det stora hela väldigt förutsägbart VM hörde matchen mellan Finland och Tyskland till de mer sevärda matcherna.

Snackisen:

Lauri Marjamäki konstaterade inför den samlade finländska presskåren några timmar före matchen:

”I dag är vi i samma läge (som mot Danmark). Hungern måste växa och alla måste inse att det lönar sig att köra för fulla muggar i varje byte. Och också åka till avbytarbåset i full fart. Vi har 3-5 matcher kvar av säsongen. Alla måste orka ge sitt yttersta”

Om det var Marjamäkis budord till spelarna så talade han för döva öron.

Det ni kanske missade i hemmasofforna:

Marko Anttila gjorde ett udda byte i första perioden. Han lyckades avfyra ett skott mot båda målen.

Utropstecknet:

Inte mycket positivt att lyfta fram, så jag nöjer mig med att uppmärksamma Eeli Tolvanens saldo i A-landslaget den här säsongen.

Tonåringen har på tio landskamper stått för sex mål och sju assist. Inte illa.

Frågetecknet:

Finland har ett ungt lag i VM. Det är bara naturligt att orutinerade spelare gör valpiga beslut i trängda lägen.

Tysklands 2–1-mål var ett typexempel.

Mikko Rantanen tjuvstartade sin forechecking, vilket ledde till att den finländska femman hamnade i obalans. Tyskland spelade följaktligen pucken enkelt upp i anfallszonen och till slut till Björn Krupp som sköt in Tysklands ledningsmål.

Lejonkungarna:

Tre stjärnor: Eeli Tolvanen

Finlands tredje kedja var lite som Alfons Åbergs kompis Molgan under de fyra första matcherna. I och med Eeli Tolvanens entré är det ny fart på linan. Då matchen stod och vägde i tredje perioden fick Tolvanen chansen bredvid Mikael Granlund och Mikko Rantanen.

Två stjärnor: Miro Heiskanen

Visst, Heiskanen gjorde en del misstag, men han vek inte ner sig. Ju längre matchen pågick desto modigare spelade den blivande Dallas-backen. Härligt att se och mycket mer än så kan man inte kräva.

En stjärna: Veli-Matti Savinainen

Det kändes nästan som déjà vu. Finland spelade som om det vore VM 2017 igen. Bland det enda man kunde lita på att var att Savinainen kämpade som ett djur och gick in i varje närkamp som om det vore hans sista.

VM-stämningen:

Jag tog samma flyg till Danmark som ett femtiotal Lejonfans och de skrävlade under resan att de inte kommer att ha någon röst kvar nästa dag. Annars har något gått snett, hette det.

Något gick snett (läs: Lejonens spel). De finländska supportrarna var i stor majoritet men under andra halvan av matchen lät det som om de hade varit i ide.

Avsevärt muntrare och högljuddare var de tyska fansen som skapade en fotbollsmässig ljudmatta under hela matchen.

Fortsättningen:

Finland avrundar gruppspelet på tisdagseftermiddagen med en match mot gruppettan USA. Häpnadsväckande nog efter förlusterna mot Danmark och Tyskland, så har Lejonen ödet fortfarande i egna händer.

Tar Finland tre poäng mot USA vinner man gruppen. Alla andra resultat leder med stor sannolikhet till att Kanada passerar (och eventuellt också Danmark), vilket innebär en match mot Sverige eller Ryssland i kvartsfinalskedet.

Diskussion om artikeln