Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyska matchhjälten lyrisk efter skrällsegern – finländarna skyller på matchprogrammet

Från 2018
Uppdaterad 14.05.2018 07:41.
Mathias Niederberger jublar.
Bildtext Mathias Niederberger jublar då Markus Eisenschmid sätter in pucken i förlängning.
Bild: Tomi Hänninen

Vi slog killar som vi ser på tv. Den tyska målvakten Mathias Niederberger var överlycklig efter att ha totalstoppat de finska lejonen i Herning på söndagskvällen. Matchtakten är ganska grym, konstaterar i sin tur Teuvo Teräväinen.

Berg- och dalbanan ”Finlands ishockey-VM 2018” tog en ny djupdykning på söndagskvällen. OS-silvermedaljörerna Tyskland stod för en högdisciplinerad insats och besegrade till slut ett slutkört Finland i förlängning med 3-2.

Fantastiskt, åtminstone om man frågar keepern Mathias Niederberger.

– Det känns helt otroligt. Jag är så lycklig över att ha fått den här chansen och att det dessutom gick vägen, säger den sympatiske målvakten till Yle efter matchen.

– Det här är killar som vi ser på tv. Att vinna över dem känns smaskigt, tillägger han.

Totalt blev det 36 räddningar för Niederberger. Kul också det, säger han.

– Det är trevligt att få göra något. Det är utmanande att stoppa så bra skott, men väldigt roligt, säger Niederberger.

"Finns inga lätta lag i den här turneringen"

I det finländska lägret var stämningen väntat nog dämpad. Spelarna medgav att det tuffa matchprogrammet börjat kännas i benen.

– Det är utan tvekan ett ganska tufft schema, säger Teuvo Teräväinen.

– Vi har ändå en ganska lång säsong bakom oss. Nu spelar vi nästan varje dag. Då går det upp och ner. Vi måste bli bättre på att kontrollera svängarna, tillägger han.

Teuvo Teräväinen.
Bildtext Teuvo Teräväinen.
Bild: Lehtikuva

Men attityden kunde också ha varit bättre, säger Veli-Matti Savinainen.

– Så här går det ibland i ishockey. Om inställningen inte är den rätta så gör man det svårt för sig själv. Det finns inte lätta lag i den här turneringen. Man måste vara redo från start varje gång, säger rivjärnet.

Mot Tyskland var Finland ändå starkare just i början av matchen. Inte minst supertalangen Eeli Tolvanen, som pangade in sitt andra mål på lika många matcher i senior-VM.

– Det var ju inte direkt diamantbra. Jag har mycket att bättra på själv också. Jag lyckades i början men efter det var jag osynlig, analyserar forwarden.

Finlands VM fortsätter på tisdag mot USA. Lejonen kan fortfarande vinna gruppen ifall man besegrar amerikanerna på ordinarie speltid.

Diskussion om artikeln