Symboliskt viktiga ceremonier när USA öppnar ambassad i Jerusalem - se livesändningen här

President Donald Trump uppfyller ett vallöfte, när USA:s ambassad i Jerusalem öppnar idag. Det är ett omstritt beslut som kan försvåra fredsprocessen, säger en del. Men den processen är död sedan länge enligt andra.
Donald Trump gjorde det som ingen president har vågat, velat eller kunnat. USA:s kongress beslöt redan 1995 att den amerikanska ambassaden skulle flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Idag sker det med stora ceremonier i det tidigare konsulatet på David Flusser Street.
Videohälsning från president Trump
- Vi erkänner äntligen den uppenbara realiteten. Jerusalem är Israels huvudstad, sade president Trump i december då han kungjorde beslutet om att flyttningen blir av.
Verkställandet skedde snabbt. Trump ville förverkliga sitt löfte i samband med att den israeliska staten firar sin sjuttioåriga självständighet.
Urprungligen skulle president Trump också själv delta. Det blir ändå bara en videohälsning från presidenten.
Tidtabellen och säkerheten antas vara orsaken till att presidenten uteblir från förverkligandet av sitt viktiga beslut. Från USA deltar i stället flera ministrar och ämbetsmän.
Fredsplanen dröjer
Presidentdottern Ivanka Trump med make Jared Kushner har också anlänt till Jerusalem för ceremonierna. De jobbar båda i Vita huset.
Kushner har haft ansvaret för Vita husets fredsplan för Mellanöstern. Observatörerna menar att den planen inte verkar avancera. Det kan bero på att det är svårare än väntat att nå enighet, både inne i Vita huset, och i omvärlden.
Men Jared Kushner hör också till dem som fått svårigheter med Rysslandsutredningen. Han misstänks för att ha blandat ihop politik och privat business.
Hans säkerhetsklarering har dragits tillbaka på ett sätt som lär försvåra lösningen av den allvarligaste konflikten Vita huset har att lösa.
Historiskt beslut som vägleder andra
I Jerusalem ser man det amerikanska beslutet som historiskt. Nya gatuskyltar har satts upp som visar vägen till USA:s ambassad, det som tidigare var amerikanskt konsulat.
Platsen ligger på ett lugnt område i östra Jerusalem, invid det som betecknas som ingenmansland mellan Israel och Palestina.
Borgmästaren Nir Barkat talar till och med om en ny världsordning. Det sänder ett klart besked till Jerusalembor och andra om vilket stöd Israel har att ta makten över Jerusalem.
Mest symbolik
Till en början är flytten inte omfattande. Några av de amerikanska tjänstmännen från Tel Aviv börjar jobba i Jerusalem. Huset är redan nu en fästning, men måste få en tillbyggnad om hela ambassaden i Tel Aviv ska få plats.
Ambassadören rör sig lite oftare i Jerusalem. Där har han också tidigare varit en flitig gäst i Knesset och hos den israeliska statsministern Benjamin Netanyahu.
I stort sett hela resten av världen håller kvar sina ambassader i Tel Aviv som också är finansiellt centrum i Israel. Bara Guatemala, Honduras och Paraguay har meddelat att de flyttar sina ambassader till Jerusalem.
I en FN-omröstning i december stod 128 länder bakom ett uttalande som fördömde USA:s Jerusalempolitik.
Palestinska protester
Från palestinskt håll avvisas USA nu som opartisk fredsmedlare mellan USA och Palestina. Beslutet att erkänna Jerusalem anses klart visa att USA tar ställning.
Protesterna är högljudda. De riktar sig också mot det israeliska självständighetsfirandet. 1948 och 1967 är svåra årtal för palestinierna. De har fått flytta på sig upprepade gånger för att släppa fram de nya invånarna.
Palestinierna hoppas ännu på östra Jerusalem som sin huvudstad. Men det blir allts svårare om Jerusalem nu får erkännande som Israels huvudstad. Hittills har annekteringen inte godkänts av världssamfundet, men palestinierna befarar att kampen nu blir svårare.
Protester också i USA
I en tv-intervju på söndagskvällen sa utrikesminister Mike Pompeo att fredsprocessen fortfarande är igång.
- Den är absolut inte död. Vi jobbar hårt på den, sa utrikesministern. Vi hoppas vi kan nå ett framgångsrikt slutresultat där, sa den nya ministern som inte själv hinner till Jerusalem.
TV-kanalen CNN citerar Bruce Riedel, en tidigare CIA-anställd, som jobbar vid Brookings-institutet. Han hänvisar till de andra problem som USA har just nu i Mellanöstern.
Med ambassadflytten är president Trump bara några dagar ifrån att kasta in ännu en bensindunk i elden. Det är ytterst farligt, sa Riedel enligt CNN.