Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Upp till 1,6 miljoner euro i parkeringsmynt stals i Åbo

Från 2018
Kolikoita pöydällä.
Bild: Yle, Henrik Leppälä

Sammanlagt tio personer åtalas för att under många år ha stulit och gömt undan parkeringsmynt i Åbo.

Åtalsprövningen är färdig och Västra Finlands häradsåklagare har väckt åtal för grov förskingring, grov stöld, häleri och grov penningtvätt.

Två av personerna har jobbat med att tömma parkeringsautomater i Åbo. En tredje person har tidigare varit anställd vid Åbo stad. De sju övriga åtalade har hjälpt till med att gömma, växla och använda mynten.

Slantar
Bild: Yle

Personerna misstänks ha stulit 875 000 euro, men enligt Åbo stad kan summan ha varit nästan dubbelt så stor, över 1,6 miljoner euro.

Staden märkte inget

Stölderna märktes aldrig inom staden, utan polisen blev misstänksam då man utredde ett annat brott, och då hittade stora mängder mynt.

I förundersökningen granskade man stölder som skulle ha skett under åren 2007-2017, men stölderna misstänks ha börjat redan under 1990-talet.

Vissa dagar redovisades tusentals euro mindre än vad som betalats i parkeringsautomaterna.

Intern undersökning pekade på stora brister

Åbo stad startade också en egen intern undersökning, som blev färdig i mars. Den ledde till att en person sades upp. Två andra personer hade fått sluta redan tidigare. Dessutom gavs anmärkningar till fyra personer och en fick en varning.

Bilar parkerade vid en p-automat.
Bildtext Tidigare parkeringsautomat i Åbo.
Bild: Yle /Nora Engström

Enligt den interna revisionen fanns det stora brister i att leda penninghanteringen, att organisera verksamheten, liksom i kontrollen av nycklar och inom ekonomiförvaltningen.

Åbo stad kräver att de som nu är misstänkta ska bestraffas och staden kommer att kräva ersättning av personerna i rätten.

I dag har Åbo stad cirka 150 egna parkeringsautomater. De årliga intäkterna av parkeringsavgifterna är drygt 3,5 miljoner euro.

Diskussion om artikeln