Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

De östnyländska jordbrukarna välkomnar det vackra vädret: "Vi gör långa dagar på åkrarna nu"

Från 2018
Kristoffer Nilsson i sin traktor
Bildtext Kristoffer Nilsson jobbar från tidig morgon till sen kväll. Mjölkkorna och vårbruket kräver mycket jobb.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Under de senaste dagarna har de östnyländska åkrarna fyllts av traktorer. Bönderna tar vara på sommarvärmen så länge den håller i sig – och Kristoffer Nilsson i Liljendal hoppas på lätt regn efter att sådden är klar.

Kristoffer Nilsson har haft hand om Hemgården i närheten av Drombomvägen i Liljendal i fem år nu. Han odlar korn och havre på 30 hektar och har dessutom 40 mjölkkor.

Liksom många andra bönder i Östnyland beslöt Nilsson att ta till vara på det vackra vädret på Kristi himmelsfärdsdag och begav sig ut på åkern för att harva.

Han har jobbat hårt hela veckoslutet.

– Lyckligtvis är vädret jättefint, så det är inte så bråttom med vårbruket. Men det blir nog långa dagar och jag får hålla på från morgon till kväll. Det är inte bara åkerarbete som gäller utan korna ska också mjölkas, säger Nilsson.

Kristoffer Nilssons granne i sin traktor
Bildtext Nu harvas åkrarna för fulla muggar.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

På torsdagen började han med att ytharva. Han säger att han blev positivt överraskad över att åkrarna var så torra.

– Men samtidigt när vädret har blivit varmt väldigt snabbt och solen värmer så otroligt på dagarna så har ytan slagit till skorpa. Det blir mycket jobb; du får harva tre, fyra gånger för att få en ordentlig såbädd.

Om jag skulle ha fått välja med att vara på dagis eller att vara med pappa skulle jag nog hellre ha åkt traktor

― Kristoffer Nilsson

Då det vankas vårbruk stiger Kristoffer Nilsson upp klockan 5 på morgonen. Hans dag börjar i ladugården, där han mjölkar korna. Vid 7–8-tiden på morgonen far han ut på åkern.

Mellan klockan 15.30 och cirka 17–18 på kvällen är det dags för en andra tur i ladugården innan han beger sig ut på åkern på nytt. Vid klockan 22–23 tar arbetsdagen slut.

Kristoffer Nilsson putsar luftfiltret till sin traktor
Bildtext En bonde måste också underhålla maskiner.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Hur orkar du?

– Man är van och härdad, om man säger så, säger Nilsson efter ett skratt.

Han tog över gården av sin pappa Kurt Nilsson, som fortfarande hjälper till på gården.

– Jag har varit med ända sedan barnsben. Om jag skulle ha fått välja med att vara på dagis eller att vara med pappa skulle jag nog hellre ha åkt traktor, säger Kristoffer Nilsson.

Kurt Nilsson diskuterar med sin son Kristoffer Nilsson
Bildtext Pappa Kurt Nilsson (till vänster) hjälper fortfarande till trots att sonen Kristoffer har tagit över gården.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Mjölkproduktionen är inte heller en dans på rosor. Vid månadsskiftet sänkte Valio, som Nilsson levererar till, produktionspriset med 2,5 cent per liter.

Han säger att det inte är särskilt roligt då producentpriserna sänks. Då gäller det att budgetera och tänka lite extra på hur man får ekonomin att gå ihop.

– Man kan nog byta till något annat mejeri, men den stora frågan är om gräset faktiskt är grönare på andra sidan staketet. Varje mejeri har sina egna fördelar och det är en större helhet än bara producentpriset.

Tycker om att sköta korna

Trots att det ibland kan vara lite tufft att få vardagen att gå ihop, har Kristoffer Nilsson inga planer på att göra sig av med sina mjölkkor – åtminstone inte inom en snar framtid.

– Så mycket tycker jag nog om djuren och att sköta om dem och mjölka, så jag har inte tänkt sätta lapp på luckan. Någon ekonomi finns det ändå i det.

Det enda sättet att få ekonomin att gå ihop är att göra långa arbetsdagar själv, säger Nilsson.

– Visst skulle det vara roligt att ha anställda för att kunna ha lite mer fritid, men börsen ger inte efter. Man får göra allt själv bara, och lyckligtvis har jag mina föräldrar som kan hjälpa till.

Bara gräset har hunnit växa lite till ska Nilsson släppa ut sina kor på sommarbete. Det sker troligtvis i slutet av månaden.

Kalv i Kristoffer Nilssons ladugård
Bildtext I slutet av månaden blir det kosläpp.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Men tillbaka till vårbruket. Hurdant väder vill Nilsson ha under de kommande veckorna?

– En vecka skulle det få vara någorlunda varmt, och sedan skulle det få regna sakta. 20–30 millimeter vatten under några dygn skulle vara idealiskt.

Hårda åskskurar vill han ändå helst inte ha, eftersom det då blir skorpbildning på de sådda åkrarna. Då får han i värsta fall harva ytan på nytt.

Vad skulle vara det värsta med tanke på jordbruket?

– Torka. Det skulle vara en katastrof för då blir våra djur utan foder, säger Kristoffer Nilsson.

Diskussion om artikeln