Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Carl Haglund minns gratistidningen Pappers uppgång och fall

Från 2018
Uppdaterad 02.08.2018 15:04.
Kollage med ung Carl Haglund mot häftig neon-stadsbild i bakgrunden och i hörnet foto på honom med Paula Salovaara 2018.
Bildtext Papper låg rätt i tiden 2006 när Calle grundade den.
Bild: Kollage Lasse Grönroos

Gratistidningen Papper hittade snabbt sin unga finlandssvenska publik då den lanserades 2006. Men tiden, teknologin och lågkonjunkturen hann ikapp och sänkte tidningen, minns Carl Haglund i programmet "Paula möter".

Efter sommaren lämnar Carl Haglund posten som vice konsernchef för det kinesiska energibolaget Sunshine Kaidi New Energy Group.

Haglund är också ordförande för näringslivets delegation EVA och näringslivets forskningsinstitut ETLA.

Vi känner Haglund också från posterna som försvarsminister, partiordförande för Svenska folkpartiet och europaparlamentariker.

Papper-Calle

Carl Haglund dök ursprungligen upp på många unga finlandssvenskars radar som Calle som grundade den finlandssvenska gratistidningen Papper 2006.

Men det var med facit i hand nära att Papper skulle ha lanserats för sent.

- Det vi inte visste 2006 var att några år senare kommer det som vi idag kallar surfplatta och de var inte ännu på radarn 2006, konstaterar han.

Han minns hur det 2004, när projektet kördes igång, fanns ett otal gratistidningar.

- De var inte lönsamma businessprojekt men de gick ändå runt och var jättepopulära bland unga människor, säger han.

SFP:s ordförande Carl Haglund
Bildtext Haglund som vi minns honom som politiker
Bild: Mikael Crawford/Yle

Haglund ser ändå inte gratistidningarna som ett surrogat för sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter och Snapchat etc.

Men i världen före smarttelefonerna var gratistidningarna ett viktigt medium för unga människor.

Må vara att City-lehti (1986-2012) hade endast tre teman de skrev om: sex, resor (till yuppie-godkända resmål såsom Goa) och alkohol. Dessa tre kunde sedan varvas och återanvändas i oändlighet i olika “temanummer”.

Idag är ju inget av de där tre politiskt korrekta men på 90-talet var det sådant som unga vuxna med gott samvete sysslade med.

Ung man och kvinna tittar på pekplatta
Bildtext Pekplattan dödade papperstidningen.
Bild: © Eugenio Marongiu

Eftersom det inte fanns en svenskspråkig gratistidning så grundades tidningen Papper mot slutet av gratistidningarnas era år 2006. Haglund var chefredaktör fram till 2007.

- Vi hade i många år ett gäng som snackat ihop sig och tyckt att det skulle kunna finnas en sådan här och det tyckte många andra också, så det var många som ville hjälpa till och var med och startade upp det här, minns han.

Men efter de sociala mediernas intrång försvann så gott som alla gratistidningar.

- Delvis på grund av den ekonomiska nedgången och delvis på grund av den teknologiska förändringen. Det gick ju jättesnabbt när smarttelefonerna plötsligt fanns i allas ficka och de sociala medierna fick så stor betydelse. Det ändrade på allt, berättar han.

Papper var liksom många andra tidningar beroende av fondstöd. Först kom den ut som veckotidning men senare endast en gång i månaden.

En förändring som knappast attraherade fler annonsörer. Fondernas stöd blev ännu viktigare.

Papper sjönk med peppar i spetsen

Övergångsperioden för de finlandssvenska webbsatsningarna var pinsam att se. Papper-skutans roder vreds i panik hit och dit och i farten körde man på varenda grynna i mediebranschen.

Det var portaler och ungdomssajter och Papper blev Peppar och samarbete med berusad.org i Österbotten - och förstås mammabloggare.

Radio Extrems egen webb-community var aktiv 2004-2013, mot slutet i form av bloggar och communityn. På Yle Arenan kan du se dokumentären om communityn.

peppar.fi
Bildtext peppar.fi hade nyheter för unga vuxna.
Bild: Peppar.fi/Yle

Det hette att “besökarna kan lägga upp bland annat sina bloggar, foton, videoklipp, musik, serier och kolumner på sajten. Besökarna ska dessutom kunna debattera, kommunicera, mötas och umgås på Peppar.fi.

Det blev inte riktigt så.

Innehållsproduktionen kom aldrig riktigt igång och istället skulle bloggarna rädda Papper/Peppar men trots att de var populära i vissa kretsar tände de inte den större publiken och det hela tynade bort.

Sajten Ratata.fi för finlandssvenska bloggare grundades sedan 2010 av reklambyrån People´s och Karin Lindroos och 2015 gick KSF Media in som ägare. Ratata.fi är ännu aktiv.

papper och peppar

Portalen peppar.fi skulle sysselsätta 16 personer. Förutom journalister och chefredaktör behövdes grafiker, försäljare och utvecklare.

Men då hade Carl Haglund redan i god tid gått vidare till nya äventyr som statssekreterare.

- Om vi i början skulle ha vetat vad tekniken för med sig, så skulle vi knappast någonsin ha grundat tidningen, säger han dock med facit i hand.

Men just då när papperstidningen Papper dök upp i stadsbilden på campusar och caféer så låg den rätt i tiden och var ett ganska piggt tillskott för sin tänkta målgrupp.

En notis på Svenska.yle.fi 2011 noterade kort att Papper läggs ner.

Och nu hägrar då nya utmaningar efter Kaidi. För Helsingin Sanomat uppger han att han inte vill tillbaka till politiken och han är inte heller intresserad av stiftelser. Näringlivet ligger nu närmast till hands, säger Haglund.

Paula möter Carl Haglund

29:58

I poddserien "Paula möter" träffar Paula Salovaara personer som varit närvarande och delaktiga vid viktiga brytningsskeden i Finlands historia. Paula möter sänds också i Yle Vega varje lördag kl.12.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln