Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trångt om saligheten på Pellinge kursgård - församlingarna kan arrangera billigare läger bland annat på Emsalö

Från 2018
Pellinge kursgård
Bildtext Pellinge kursgård (arkivbild).
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det är trångt på Borgåförsamlingarnas kursgård på Pellinge. Tur i oturen är att Borgå svenska domkyrkoförsamling i stället hittat billigare platser för en del av sina skriftskolläger.

En av orsakerna till att det är trångt på Pellinge är att församlingarna inte längre använder sig av sin andra kursgård, Karijärvi.

Likaså har Borgå stad satt lapp på luckan på Övik lägergård, där den finska församlingen tidigare inhyste en del av sina skriftskolläger.

Det här innebär att båda församlingarna måste samsas om de veckor som står till buds på Pellinge, vilket är en omöjlig ekvation.

- Vi kommer att arrangera skriftskolläger på Houtskär i Åbolands skärgård och på Seikkailulaakso på Emsalö i Borgå. Det fungerar helt enkelt inte med bara en kursgård med tanke på den mängd läger vi har, säger ungdomsarbetsledare Henna Liljeström vid Borgå svenska domkyrkoförsamling.

karijärvi kursgård i borgå
Bildtext Borgåförsamlingarna använder inte längre Karijärvi kursgård (arkivbild).
Bild: YLE/Stefan Härus

Pellinge kursgård är dyr att äga och dyr att hyra

Liljeström säger att hon är införstådd med situationen. Det är dyrt att upprätthålla lägergårdar, men det blir också dyrt att hyra in sig då kursgården drivs av ett företag.

Pellinge kursgård ägs fortfarande av Borgåförsamlingarna men drivs sedan januari 2015 av företaget Havsö.

- Samtidigt som jag förstår att det är dyrt att upprätthålla kursgårdar förstår jag inte idén med att församlingarnas andra kursgård Karijärvi står oanvänd, säger Liljeström.

Enbart Borgå svenska domkyrkoförsamling har cirka 200 konfirmander per sommar och den finska församlingen ett mångdubbelt antal.

Förutom skriftskollägren arrangerar den svenska församlingen också många barnläger, så det är förståeligt att det blir fullt på Pellinge under de 12 sommarveckor som står till buds.

Pellinge kursgård
Bildtext Pellinge kursgård (arkivbild).
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Billigare på annat håll

Till detta kommer att Pellinge har visat sig vara ett dyrare alternativ än till exempel lägergården på Houtskär eller Seikkailulaakso på Emsalö.

Är det här en bidragande orsak till att ni nu till exempel arrangerar ett läger på Seikkailulaakso?

- Nej, det är nog bara av praktiska orsaker. Det ryms cirka 40 personer på Pellinge. På Houtskär kan man få in mellan 60 och 70 konfirmander, säger Liljeström.

Trots att kursgården inte är tillräckligt stor, hoppas ungdomsarbetsledare Henna Liljeström att Borgåförsamlingarna kan ta över verksamheten på Pellinge på nytt.

- Vi har sett nu vad det här kostar. Det är jättedyrt. Det kan inte bli dyrare i egen regi, så min förhoppning är att vi tar över Pellinge på nytt och sköter verksamheten med egen personal, säger Liljeström.

Pellinge kursgård
Bildtext Så ser rummen ut på Pellinge kursgård (arkivbild).
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Fullbokat på Pellinge

Som det nu är prioriterar domkyrkoförsamlingen Pellinge kursgård trots att priset är högre än på många andra håll.

- Gärna skulle det få vara billigare på Pellinge. På Seikkailulaakso ingår sänglinne och handdukar, vilket det inte gör på Pellinge, trots att det är dyrare där, säger Liljeström.

På företaget Havsö är man inte särskilt förvånad över att Borgåförsamlingarna måste arrangera läger också på annat håll.

- Det att Borgå svenska domkyrkoförsamling väljer att arrangera läger också på Seikkailulaakso kan de ju ha olika orsaker till, men faktum är att här på Pellinge är det fullbokat hela sommaren, säger Annika Weckman.

Weckman konstaterar vidare att de följt avtalet mellan Havsö och församlingarna då det kommer till priserna.

- Vi har samma priser fortfarande. Vi har inte höjt dem, säger Weckman.

Församlingarna betalar dessutom mindre hyra än de övriga kunderna på Pellinge kursgård.

Annika Weckman, en av de nya företagarna på Pellinge kursgård.
Bildtext Annika Weckman. Arkivbild.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Svårt med utomstående aktör

Annika Weckman anar att det också kan finnas andra orsaker till att Borgå svenska domkyrkoförsamling ser sig om efter andra möjligheter, förutom priser och att det är fullbokat.

- Om man är van vid att ha det på ett visst sätt och om tjänsterna sedan utlokaliseras, så kan det bli svårt att omfatta vad det innebär när man sen ska hyra lägergården i någon annans regi, säger Weckman.

I och med att ett företag nu driver kursgården på Pellinge, är inte priset längre subventionerat utan de riktiga kostnaderna är inbakade i priset.

Annika Weckman antar att församlingarna bokat allt de kunnat och sedan varit tvungna att se sig om efter andra platser.

- Det kan förstås hända att de dessutom lyckats få ett bättre pris, men om det är den primära orsaken till att de hyrt in sig på annat håll kan jag inte uttala mig om, säger Weckman.

Diskussion om artikeln