Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överessebor om planerad hälsovårdscentral: Folkets röst måste höras

Från 2018
Essebor överlämnar skrivelse till kommunen
Bildtext Essebor överlämnar skrivelse till kommunen.
Bild: Yle/Kjell Vikman

Dragkampen om placeringen av Pedersöre kommuns andra hälsovårdscentral går in i en ny fas. Överesseborna har på några dagar samlat 747 namn till förmån för en placering i kyrkbyn och inte i Ytteresse.

Placeringsfrågan kommer att avgöras inom maj månad och företagare plus Helge Wiiks stiftelse har lovat 1,5 miljoner euro i stöd om det blir en placering i Överesse.

Projekt Pulsen vill ha servicen i kyrkbyn

Kommunstyrelsen i Pedersöre har av logistiska skäl flaggat för en placering i Ytteresse även om inga slutgiltiga beslut har gjorts. Pedersöre hoppas på att få två hälsovårdscentralmottagningar och det finns en enighet i den frågan, frågan är bara var den andra centralen skall placeras. I Bennäs finns idag en hälsovårdscentral men politikerna anser att det behövs två i kommunen.

Alternativen är att kommunen köper in en fastighet i Ytteresse och renoverar den eller att kommunen går in tiillsammans med företagare och en privat stiftelse och bygger helt nytt i kyrkbyn i Överesse.

Projekt Pulsen som det senare alternativet kallas innehåller också privata satsningar på bostäder. I kyrkbyn har det funnits en hälsovårdscentral men den har utdömts på grund av problem med inneluften.

Björn Sundqvist, Greger Forsblom (SFP) och Ulla Kjellman
Bildtext Björn Sundqvist, Greger Forsblom, Ulla Kjellman.
Bild: Yle/Kjell Vikman

- Vi förstår inte varför kommunen inte vill satsa i Överesse, där har det funnits en hälsovårdscentral nästan sedan urminnestider och folkets röst måste höras, säger Ulla Kjellman som var med och överräckte namninsamlingen till kommundirektör Stefan Svenfors.

- Avstånden är långa i Pedersöre, därför behövs det två hälsovårdscentraler säger Björn Sundqvist som också hörde till delegationen.

Vi har samma mål, säger politiker

Kommunstyrelsen behandlar det här ärendet måndagen den 21 maj och i slutet av månaden kommer ärendet på fullmäktiges bord.

Kommunstyrelsens ordförande, Greger Forsblom (SFP), vill i det här skedet inte bekänna färg hur han ser på saken. Kommunstyrelsen har tidigare utgått från att Ytteresse kunde vara en lämpligare placering än Överesse med tanke på en maximering av kundströmmarna till hälsovårdscentralen.

Det här är en avgörande fråga med tanke på framtiden om det skall gå att upprätthålla två enheter i kommunen efter att den garanterade tiden på tre år har gått till ända.

- Vi har samma mål att upprätthålla servicen. Vägkostbeslutet i kommunstyrelsen till tjänstemännen togs utifrån kundunderlag i framtiden, säger Greger Forsblom.

Diskussion om artikeln