Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Människorättsrapport om köns- och sexuella minoriteter: Finland två pinnhål uppåt på europeisk lista

Från 2018
Helsinki Pride 2016
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Den europeiska takorganisationen för köns- och sexuella minoriteter ILGA-Europe placerar Finland på plats nummer fem på sin nyaste lista över människorättsläget för hbtiq-personer i 49 länder i Europa med randområden.

Året innan rankades Finland som sjua på listan.

Det var den sjunde årsrapporten från ILGA-Europe (European Region of the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) där man jämför hur de europeiska staterna i sin lagstiftning och myndighetsutövning behandlar köns- och sexuella minoriteter.

I jämförelsen synas frågor kring jämlikhet, familje- och asylpolitik, fastställandet av juridiskt kön, förekomsten av hatretorik och rätten att förverkliga och uttrycka sig.

Organisationen har publicerat en karta som visualiserar läget i de olika länderna.

Minuspoäng för behandlingen av transpersoner

I Finland förverkligas 73 procent av de åtgärder som ILGA-Europe förutsätter för att garantera hbtiq-personers rättigheter.

Finland får minuspoäng för sin translag, som bland annat kräver sterilisering vid könskorrigering, och kosmetiska ingrepp som görs på intersexuella spädbarn.

ILGA-Europe rekommenderar en totalförnyelse av translagen, förbud mot kirurgiska ingrepp på barn och skapandet av ett helhetspolitiskt hbtiq-program i Finland.

- Finland kunde ta modell av Malta. Där baserar sig det juridiska fastställandet av könet på självbestämmanderätt och de intersexuella barnens kroppsliga integritet förverkligas, säger Setas generaldirektör Kerttu Tarjamo i ett pressmeddelande.

Malta (91 %) toppar redan för tredje året listan med ett procenttal på en helt egen nivå. Därefter följer rätt tätt efter varandra Belgien, Norge och Storbritannien före Finland.

Danmark är på plats nummer åtta och Sverige på plats tio.

Negativ utveckling oroar organisationen

Organisationen uttrycker i rapporten sin oro över att utvecklingen av de mänskliga rättigheterna har blivit långsammare inom området.

Enligt ILGA-Europe riskerar det man åstadkommit under de senaste decennierna att rinna ut i sanden om populismen och nationalismen fortsätter med sitt segertåg i Europa.

Sämst är läget för de nämnda minoriteterna i Azerbajdjan, Armenien, Turkiet, Monaco och Ryssland i jämförelsen.