Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjöbevakaren som skar loss valen Lotta vid Bergö är nöjd med insatsen

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 05:30.
Knölvalen Lotta fastnade i en sikryssja utanför Bergö.
Bildtext Knölvalen Lotta fick simma iväg till djupare vatten. Marinbiologen Erik Bonsdorff tror dessvärre inte att den klarar sig ut till Atlanten.
Bild: Gränsbevakningen

På lördagen fastnade en knölval i ett nät utanför Bergö söder om Vasa. Så här berättar en av sjöbevakarna om hur uppdraget gick till.

Det var på Vallgrunds sjöbevakningsstation som man fick uppdraget att åka i väg och rädda valen på lördagen.

Sjöbevakaren Markus, som inte vill ställa upp med efternamn på grund av sitt arbete, visste inte riktigt vad han och de tre kollegorna hade att vänta sig.

Det första de gjorde på plats var att reda ut vilken typ av nät det var, hur valen hade betett sig och hur djupt det var.

- Vi tog reda på sånt som kunde intressera oss för att göra uppdraget så säkert som möjligt. Vi ville inte skada varken oss själva eller vår utrustning och vi ville lyckas så bra som möjligt, säger Markus.

Tre möten

Sjöbevakarna fick tre chanser att få bort nätet som knölvalen hade virat in sig i. Den blev gradvis mer samarbetsvillig.

- Jag skulle beskriva det som att den tolererade oss. Under vår första kontakt så kom den inte ens undan för att den var fast i nätet.

Under det första försöket fick man bort en del av nätet. Efter det började valen enligt Markus att leka en sorts katt och råtta-lek med sjöbevakarna. Den tog sig upp till ytan men dök så fort sjöbevakarna kom nära.

En simtur med valen

Efter den första kontakten med valen tänkte sjöbevakarna att det kunde vara en bättre idé att simma med valen. Den verkade stressad av ljudet från motorbåten.

- Men valen dök nästan direkt när jag kom ner i vattnet.

Det var värt ett försök. Men sjöbevakarna fattade ändå beslutet att inte simma med valen, eftersom den ändå fortfarande hade nät på sig.

- Man behöver inte vara marinbiolog för att förstå att valen har bättre lungor än vad jag har. Vad händer om jag trasslar in mig i nätet och valen bestämmer sig för att dyka?

Programmet är inte längre tillgängligt
Meripelastajat vapauttivat ryhävalaan siikarysästä Perämerellä - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Bättre att jobba från båten

Under de följande försöken valde sjöbevakarna att jobba från båten. I princip körde de upp båten på valens rygg för att komma åt att skära loss nätet.

- Under andra försöket lät valen oss skära loss så att framfenorna blev fria. Den låg vid ytan så pass länge.

Efter andra försöket beskriver Markus läget som att valen rörde sig mer val-likt.

- Då tyckte vi att den rörde sig mer som en val ska röra sig.

Under det sista försöket fick man ytterligare bort mer av nätet, även om en del av nätet ännu fanns kvar på valen när den valde att gå sin egen väg.

Oberoende situation så blir det ju lättare om man har gjort det en gång.

Enligt sjöbevakarnas bedömning verkade den navigera ut mot djupare vatten. Efter att ha följt valen ytterligare ett par timmar fattade ledningen beslutet att det var dags att låta den vara i fred.

Fler valar att vänta

Marinbiologiprofessorn Erik Bonsdorff på Åbo Akademi tror tyvärr inte att knölvalen lär hitta ut ur Östersjön. Han tror inte att valens överlevnadschanser är särskilt stora.

- Dessutom är det så livlig frakttrafik på Östersjön, säger Bonsdorff.

Bonsdorff är glad över det engagemang som valen har skapat. Han tror också att knölval kan bli ett återkommande element i våra vatten framöver, eftersom populationen har vuxit i världshaven.

Alltid en erfarenhet

För sjöbevakaren Markus var lördagen inte en vanlig dag på jobbet. Men alltid lär man sig något.

- Oberoende situation så blir det ju lättare om man har gjort det en gång. Samtidigt kunde säkert den här situationen ha kunnat ha flera lösningar, säger Markus.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln