Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tidigare lärare i svenskspråkig Helsingforsskola åtalas för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn

Från 2018
Helsingfors tingsrätt.
Bildtext Åtalen mot läraren och rektorn behandlas senare i Helsingfors tingsrätt.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

En tidigare lärare i Hoplaxskolan i Helsingfors åtalas för flera sexualbrott. Rektorn åtalas för brott mot tjänsteplikt. Misstankarna uppdagades i fjol och läraren har inte undervisat i skolan sedan dess.

Åklagaren uppger för Yle Huvudstadsregionen att åtal har väckts för nio fall av sexuellt utnyttjande av barn och ett fall av ärekränkning.

Förundersökningen i fallet blev klar i slutet av 2017 och nu är också åtalsprövningen klar. Eftersom åtal väcks kommer fallet senare att behandlas i Helsingfors tingsrätt. Först då kan detaljerna i åtalen bli offentliga, om inte rätten beslutar sig för en sekretessbeläggning.

Tio offer

Helsingforspolisen har tidigare uppgett att antalet offer är tio och att de misstänkta brotten har ägt rum mellan åren 2013 och 2017.

Den manliga läraren har inte undervisat sedan brottsmisstankarna uppdagades i april 2017 och är enligt fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors inte längre i tjänst.

Skolans rektor åtalas i anknytning till fallet för brott mot tjänsteplikt.

Brottsmisstankarna mot rektorn handlar om hen i egenskap av lärarens chef agerat på ett lämpligt sätt eller om rektorn känt till misstankarna mot läraren redan tidigare. I förundersökningen har polisen utrett rektorns agerande under åren 2014 till 2017.

Föräldrar har tidigare framfört oro om lärarens agerande

Yle Huvudstadsregionen har tidigare rapporterat att föräldrar framfört oro om lärarens agerande under tidigare år. Skolans rektor uppges då ha tagit emot de här uppgifterna.

Också utbildningsverket i Helsingfors, som numera heter fostrans- och utbildningssektorn, har tagit del av de här uppgifterna men vad som sedan hänt är oklart.