Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen skakade av sig magplasket – kaptenerna ledde ordet under nattlig palaver

Från 2018
Lauri Marjamäki lägger ut texten inför Lejonens match mot USA.
Bildtext Lauri Marjamäki försvarar sitt matchande av Lejonen i VM.
Bild: Lehtikuva

Finland har skiftat fokus. Skrällförlusten mot Tyskland behandlades redan i och med en palaver på lagets hotell i natt. Det var spelarna som höll låda, säger huvudtränaren Lauri Marjamäki.

Lejonen avslutar gruppspelet med en match mot USA tidigt i morgon. Det var en av orsakerna till att laget samlades för en palaver sent i natt.

Man ville få matchen bort ur tankarna så fort som möjligt.

– Det var spelarna som höll låda. De var självkritiska och många räckte upp handen för att signalera att de inte hade varit på topp, säger Lauri Marjamäki och fortsätter:

– Jag är stolt över kaptenerna som ledde ordet. Det här ska inte vara en tränarshow. Saken är nu slutbehandlad och vi blickar nu endast framåt.

Invaggades i falsk tro

Marjamäki är mån om att betona att Lejonen inledde matchen starkt och gjorde ett mål. Samtidigt medger han att starten eventuellt vaggade in laget i en tro att det blir en lätt match.

– Vi visade vår styrka i tredje perioden. Vi tryckte på och gjorde ett mål av världsklass i ett pressat läge. Vi bevisade att vi har kapacitet att tänja oss.

– Det var en erfarenhet som vi ska dra nytta av då vi utvecklas till ett vinnande topplag, säger Marjamäki som i likhet med de finländska spelarna gav ett avslappnat intryck inför den samlade finländska presskåren.

”USA är bättre än Kanada”

Finland måste vinna över USA om Lejonens mål att bli gruppetta ska förverkligas. Vinna under ordinarie speltid, dessutom.

USA har tagit idel segrar i gruppspelet. Två av dem (mot Kanada och Lettland) visserligen först efter straffläggning eller förlängning.

Lauri Marjamäki har varit imponerad över amerikanernas takter i turneringen.

– USA är snäppet bättre än Kanada. USA är mångsidigare, skickligare och spelar med större variation med pucken.

– Å andra sidan, vi vill vara laget som tar initiativet så att amerikanerna tvingas anpassa sig till det vi gör. Vi måste förstås också spela smart i egen zon så amerikanerna inte får utrymme. Vi försvarade oss starkt mot Kanada och det måste vi göra också i morgon.

Toppspelarnas har matchats hårt

Finlands lagledning har gett massor med istid åt lagets stjärnanfallare i turneringen. Mikael Granlund och Sebastian Aho har snittat över 20 minuter per match och deras kedjekamrater har spelat nästan lika mycket.

Kasperi Kapanen medger att belastningen stundvis har känts i benen.

– Man är sällan som fräschast då man spelar många matcher inom loppet av några dagar. Men det är ingen ursäkt. Snarare gäller det att spela smart och göra korta byten.

Marjamäki avfärdar kritiken mot hans matchande med en axelryckning.

– Jag tycker att man ska ge ett stort ansvar åt stjärnspelarna.

Diskussion om artikeln