Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stressade lärare och trött dagispersonal har svårt att hitta arbetsglädjen - mobbning och våld är vanligt på jobbet

Från 2018
Kvinna på bänk.
Bildtext Det är roligt att jobba när arbetsbördan är lämplig.
Bild: Mostphotos / Viktor Cap

Arbetsglädjen har minskat och pedagogerna är mera stressade än förr, visar lärarfacket OAJ:s färska arbetslivsbarometer.

Speciellt personalen inom småbarnsforstran, yrkeshögskolor och gymnasier upplever att arbetsbördan har ökat.

I OAJ:s barometer uppger kring 60 procent av de svarande att de ofta eller ganska ofta har för mycket jobb. Också föreståndare och rektorer upplever att arbetsbördan har ökat.

Mer än hälften av lärarna och de som har ett chefsjobb uppger att de jobbar under både lördagar och söndagar och två tredjedelar av lärarna arbetar i snitt tre vardagskvällar i veckan.

Reformer orsakar mera stress

De som har svarat på enkäten upplever stor stress i arbetet. Vid yrkeshögskolorna upplevde mer än hälften av de svarande att arbetet orsakar dem mycket eller ganska mycket stress. Vid universiteten var motsvarande siffra 46 procent, inom småbarnsfostran 45 procent och i gymnasierna 44 procent.

De som uppgav att de sällan eller ganska sällan upplevde stress har minskat till 21 procent.

Svårast att orka är det i skolor där det har gjorts reformer och nedskärningar.

Pojke som räknar vid en skoltavla.
Bildtext En elev räknar en uppgift vid klassrummets tavla.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Att barometern visar att personalen mår sämre är väntat, konstaterar Finlands svenska lärarförbunds ordförande Christer Holmlund.

Holmlund säger att reformer utgör ett extra stressmoment och ökar arbetsbördan.

- Skolutveckling måste innebära att saker och processer effektiveras och ersätter gamla processer och arbetssätt. Utveckling får inte vara att ständigt nya uppgifter läggs på lärarna, säger Holmlund i ett pressmeddelande.

Våldsamma barn, elaka elever

Också våld och mobbning är växande problem för pedagogerna. Nästan hälften av de svarande uppger att de blivit osakligt bemötta eller mobbade under de föregående 12 månaderna.

Ofta handlar det om att elever och studerande har betett sig illa, men osakligt bemötande förekom också kolleger emellan.

Nästan tio procent rapporterar om våld i arbetet. Mest utsatta är personal inom småbarnsfostran och grundutbildningen. Fem procent av de svarande uppger att våldet har lett till sjukledigheter. Barnen står för största delen av våldet.

Lastentarhanopettajien palkkoihin liittyvä mielenosoitus Helsingin Narinkkatorilla.
Bildtext Dagvårdspersonal protesterar för att få högre lön.
Bild: Kimmo Hiltunen / Yle

Lärarfacket OAJ oroar sig för att arbetsglädjen fortsätter att minska bland dem som jobbar med fostran och utbildning. Nu ligger medeltalet på 7,8.

71 procent av de svarande uppger att de är nöjda med sitt arbete mycket ofta eller ganska ofta och nästan lika många upplever att det är trevligt att fördjupa sig i jobbet.

OAJ:s barometer görs med två års mellanrum. Hela rapporten på finska hittar du här.

Diskussion om artikeln