Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Svenska kulturfonden delar ut nio pris - stora kulturpriset till bildkonstnären Susanne Gottberg

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 05:52.
Pia-Maria Lehtola samtalar med konstnären Susanne Gottberg om glasets symboliska betydelse
Bildtext Pia-Maria Lehtola (t.v.) samtalar med konstnären Susanne Gottberg (t.h.)
Bild: Yle

Bildkonstnären Susanne Gottberg får Svenska kulturfondens stora kulturpris år 2018.

Susanne Gottberg har en imponerande karriär, skriver kulturfonden i ett pressmeddelande. Hon har gått från att, i form av miljöer i näromgivningen, skildra det existentiella till att spegla världen i alldagliga objekt, skriver kulturfonden.

Gottberg utexaminerades från Bildkonstakademin år 1989 och hon var Årets unga konstnär år 1994. I dag är hon en av Finlands mest etablerade samtidskonstnärer och finns representerad i de främsta konstmuseerna i Finland och i många samlingar utomlands, skriver kulturfonden.

Susanne tar emot sitt pris i Helsingfors den 15 maj kl. 18. Stora kulturpriset är värt 30 000 euro.

Teater, kulturverkstad och utbildning

Svenska kulturfondens pris värt 15 000 euro delas ut till fyra mottagare. Teater Taimine turnerar i daghem och skolor i hela Finland. Taimine sätter upp tvåspråkiga föreställningar och är en viktigt brobyggare mellan det svenska och finska i Finland, skriver kulturfonden.

Konstverkstaden Malakta verkar i det gamla mejeriet i Malax och är enligt kulturfonden ett lyft för konst- och kulturlivet i hela regionen.

Tryckeriteatern i Karis gamla tryckeri drivs sedan 1995 av teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola och Västnyländska ungdomsringen. Med mellan 50 och 70 föreställningar berikar Tryckeriteatern kulturlivet i västra Nyland, framhåller kulturfonden.

Karin Ihalainen är rektor vid svenska skolan i Lahtis och har sedan hon flyttade från Sverige till Finland för över trettio år sedan haft som livsuppgift att lära finländare svenska. Hon var den drivande kraften då det svenskspråkiga dagiset startade i Lahtis 2003, skriver kulturfonden.

Nylands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro delas ut till regissören och kulturentusiasten Erik Pöysti. Hans initiativrikedom har enligt kulturfonden präglat kulturlivet och scenkonsten i Nyland.

Åbolands svenska kulturfonds pris på 15 000 euro delas ut postumt till arkitekten Folke Wickström. Som Mariehamns första stadsarkitekt (1974-2006) tog han strid för att bevara äldre kulturmiljöer och arkitektur, ett engagemang som han drev utöver sin tjänsteutövning och efter sin pensionering, skriver kulturfonden.

Susanne Skata får Österbottens svenska kulturfonds pris på 15 000 euro. Hon har under sin karriär jobbat som idékläckare, producent, redaktör, filmare, klippare och regissör, skriver kulturfonden.

Torvaldska priset på 3 000 euro delas ut till Anders Helenius som turnerar med egna shower där han framgångsrikt kombinerar samhällsanalys och humor.

Ett dricksglas fyllt med vatten

Eau potable - det drickbara vattnet

Susanne Gottbergs målningar av rena glas fylls med närhet.