Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Wikigap ordnades i Helsingfors - ska minska könsglappet på Wikipedia

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 10:03.
Sveriges ambassadör Anders Ahnlid står tillsammans med två av arrangörerna Jani Haapsaari och Teemu Perhiö.
Bildtext Sveriges ambassadör Anders Ahnlid tillsammans med Jani Haapsaari från Sveriges ambassad och Teemu Perhiö från Wikimedia Finland.
Bild: Tina Kärkinen

På Wikipedia rådet ett stort glapp mellan kvinnor och män. Nittio procent av det innehåll som finns på Wikipedia produceras av män och det skrivs fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Det här vill Wikigap ändra på.

- Det här är ett väldigt viktigt evenemang eftersom Wikipedia formar våra tankar och föreställningar om världen. Wikipedia är än så länge väldigt ensidigt och riktat mot mäns tillvaro och kvinnor är inte tillräckligt synliga, säger Sveriges ambassadör Anders Ahnlid.

Ambassaden var en av evenemangets arrangörer. Det ordnades förra veckan i Helsingfors, på Helsingfors universitetes utrymme Tankehörnan, i centrum av Helsingfors.

På plats fanns både kvinnor och män som hade kommit för att skriva eller modifiera artiklar och bidra till att minska glappet.

Deltagarna uppmanades att skriva Wikipedia-artiklar om finländska kvinnor som har utmärkt sig på områdena vetenskap, ekonomi och politik.

Sveriges ambassadör Anders Ahnlid håller tal för deltagarna wid WikiGap.
Bildtext "Wikipedia är än så länge väldigt ensidigt och riktat mot mäns tillvaro och kvinnor är inte tillräckligt synliga", säger Ahnlid.
Bild: Tina Kärkinen

Eura-dräktens ursprung

Heli Etu-Sihvola och Jonna Alava hade kommit till WikiGap för att skriva egna artiklar.

Etu-Sihvola, som forskar i det forntida gravfältet Luistari i Eura, berättar att hon skriver en artikel om en forntida kvinnas grav som man hittat där.

- Jag ville komma hit för att jag forskar i det här ämnet och har märkt att arkeologer har börjat skriva på Wikipedia under de senaste åren. Arrangörerna hade också efterlyst en artikel om det här ämnet, säger hon.

Genom gravfyndet har man kunnat rekonstruera den berömda Eura-dräkten som är en av de mest kända forntida dräkterna i Finland. Bland annat har Tarja Halonen burit den på slottsbalen två gånger.

En återskapning av Eura-dräkten på Nationalmuseet i Helsingfors.
Bildtext En återskapning av Eura-dräkten i Nationalmuseets samlingar.
Bild: Wikimedia Commons / Daderot

Jonna Alava berättar att hon skriver om Kvinnosaksförbundet unionens kvinnor och i synnerhet Helmi Tengén, som det inte finns någon tidigare information om.

- Om det blir tid över vill jag också modifiera några andra artiklar, säger hon.

Att skriva för Wikipedia är ingenting som tidigare har känts aktuellt för Alava.

- Jag har aldrig skrivit på Wikipedia tidigare, säger hon.

De röda länkarnas tid är förbi

Heikki Kastemaa, ordförande för Wikimedia Suomi, är förvånad över att kvinnor lyser med sin frånvaro på Wikipedia.

- När det gäller artiklar om enskilda personer så är kvinnor helt klart i minoritet. Det beror säkert på att de som redigerar oftast är män, vilket är ganska märkligt, säger han.

Även på finländska Wikipedia råder det en tydlig könsobalans. Av 136 000 artiklar handlar endast 25 000 kvinnor. Av skribenter och redigerare är endast 10-20% kvinnor.

Tidigare i år ordnade Wikimedia Finland evenemanget Punaisten linkkien naiset, alltså de röda länkarnas kvinnor, för att skapa fler artiklar om kvinnor.

Namnet är en hänvisning till de röda länkarna på Wikipedia som saknar innehåll.

- Det är viktigt att lyfta fram dessa frågor och stödja kvinnors delaktighet. Wikimedia Finland ordnar ofta olika redigeringstillfällen och i dessa deltar många kvinnor, säger han.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 15.5.2018 kl. 7.14 stod det att den ena deltagaren i evenemanget hette Heli Etusihmola. Det här är 15.5.2018 kl. 10.05 rättat till Heli Etu-Sihvola. Svenska Yle ber om ursäkt för misstaget.