Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Busslinjerna i Esbo justeras igen - svenskspråkiga elevers skolväg försvåras

Från 2018
buss
Bildtext I fortsättningen kommer en del bussar att gå raka vägen in till Helsingfors och för många esbobor innebär det en kortare jobbväg. Ladusvedsborna får det däremot sämre.
Bild: YLE/Tobias Silvander

Helsingforsregionens trafik (HRT) har igen ändrat på busslinjer i Esbo. I fortsättningen kommer en del bussar att gå raka vägen in till Helsingfors och för många Esbobor innebär det en kortare arbetsväg. Svenskspråkiga skolelever från Ladusved får det däremot sämre.

I nuläget tar eleverna som bor i Ladusved busslinjen 157 till Finno skola. Men i och med förändringar i bussnätet kommer linjen 157 inte att i fortsättningen gå från Ladusved, utan ändhållplatsen flyttas till Tillisbacken. Det betyder att eleverna i Finno skola som bor i Ladusved tvingas byta buss för att komma till och från skolan.

De finskspråkiga eleverna går antingen i Latokasken koulu eller Nöykkiön koulu och kan ta sig till fots till skolan.

Anton Hemnells dotter Saga går på tvåan i Finno skola. Nästa år ska Saga själv ta bussen hem från skolan och pappa Anton är orolig.

- Jag tycker inte alls om att 157:ans rutt ändras. Det är överhuvudtaget lite otrevligt att ta bussen och bussbyten ökar risken för olyckor. Dessutom förlängs restiden, säger Hemnell.

Metron förde faktiskt med sig en positiv förändring för Ladusvedbarnen. Den nya busslinjen 157 var snabbare än de gamla förbindelserna till Finno skola.

- Det är hemskt tråkigt om linjen nu tas bort. Det försvårar Ladusvedbornas möjligheter mycket. Jag skulle nog tänka om.

Enligt HRT strävar man efter att försäkra sig om att bussbytet blir så smidigt som möjligt för första- och andraklassare.

Ladusvedbarnen för få, säger HRT

Från och med nästa höst har Finnoeleverna som bor i Ladusved två alternativ om de vill åka buss de fyra-fem kilometrarna de har till skolan. Antingen byter de till linjerna 134 eller 136 på Finnovägen eller så byter de till den flyttade linjen 157 i Tillisbacken.

- Mängden elever som bor i Ladusved och ska till Finno skola är så liten att det i det här skedet inte lönar sig med en direkt linje, säger Jonne Virtanen som är gruppchef på HRT.

Enligt Finno skolas statistik går 25 barn från Ladusved i skolan just nu. Skolan har cirka 260 elever totalt.

Finno skola i april 2017.
Bildtext Vägen till skolan blir svårare för Ladusvedbarnen
Bild: Yle/Kristian Svensson

Mera diskussion behövs

Varken Finno skolas rektor Camilla Herlin eller Barbro Högström, direktör för svenska bildningstjänster i Esbo, hade hört om den sannolika ruttförändringen för linjen 157. Högström hoppas på att få till stånd en diskussion om problemet och förhoppningsvis hitta en lösning.

- Nu när vi vet om det kan vi ta itu med saken och se vad vi kan göra, säger Högström.

Barbro Högström, bildningsdirektör i Esbo.
Bildtext Bildningsdirektör Barbro Högström hoppas på vidare diskussion med HRT.
Bild: Lukas Rusk

Diskussion om artikeln