Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nordisk konferens i Nagu – här vaskar man fram de bästa förutsättningarna för en lyckad integration

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 14:05.
Promenad till Framnäs under konferens i Nagu.
Bildtext Promenad till Framnäs under konferens i Nagu.
Bild: Yle/Lotta Sundström

För några år sedan satte det aktiva bysamhället Nagu på kartan då man tillsammans såg till att välkomna asylsökande som kommit till orten. Nu samlades yrkesmänniskor från Finland, Sverige och Norge på Kyrkbacken för att utbyta erfarenheter av lyckad integration.

Nordiska kommuner som lyckats väl med integration av nyanlända i lokalsamhället har samlats för att utbyta erfarenheter under en konferens i Nagu. Med finns representanter från bland annat Närpes, Raseborg och Nagu i Finland, Åre i Sverige och Vinje i Norge.

Konferensen tog på måndagen avstamp i de erfarenheter man har av integration i Nagu och i Pargas, och fortsatte med en presentation av svenska Åre kommuns strategier för lyckad integration.

Framnäs, Nagu.
Bildtext Ungdomar i Nagu
Bild: Yle/Lotta Sundström

Med en positiv attityd kommer man långt

Enligt etableringskoordinator Anja Skålén från Åre är det viktigt att ha hjärtat med i integrationsarbetet, och en positiv attityd.

– Man jobbar med inställningen att individer kan lyckas. Vår värdegrund är att vi tror att varje person har en inre förmåga, och den ska komma fram, säger Skålén om arbetet med att integrera nyanlända Årebor i lokalsamhället.

Även i Vinje kommun i södra Norge vill man se nyanlända som en tillgång för lokalsamhället, berättar Anders Sandvik.

– Vi ser på flyktingarna som en resurs, vi behöver dem.

Att många stannar visar att man är inne på rätt spår

I Vinje, som är en rätt så liten kommun med knappt 4 000 invånare, har en stor del av flyktingarna stannat på orten.

– 85 procent av flyktingarna stannar. Vi har tagit emot flyktingar i 30 år, så vi ser att det fungerar. Vi ser varje enskild person, det är det viktigaste, och vi tar vara på deras resurser och ger dem möjligheter till ett värdigt liv.

Ahmed Ali.
Bildtext Ahmed Ali.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Språk och gemenskap viktiga

Ahmed Ali från Korpo deltog i konferensen som erfarenhetsexpert tillsammans med Gassan Al-Falahi från Nagu. Båda kom till den åboländska skärgården som asylsökande i slutet av 2015.

Ali minns att byborna var aktiva, de kom på besök och ordnade med aktiviteter och evenemang. Ali hörde till de få som kunde engelska och kunde därför lättare kommunicera med byborna i Nagu.

– Skärgårdsborna har gjort ett fantastiskt jobb. De är öppensinnade och vill diskutera och hjälpa, även då det inte finns ett gemensamt språk, berättar Ali.

Att lära sig språk är avgörande för dem som kommer från ett annat land, anser Ali.

– Även om man varken kan svenska eller finska, ska man åtminstone försöka lära sig engelska, råder Ali.

Konferensen fortsätter på tisdag då bland annat representanter från Närpes och Raseborg kommer att berätta om hur de ser på integreringsprojektet i sina respektive kommuner. Konferensen är en del av projektet Stig in!.

Lyssna på intervju med Anja Skålén, Anders Sandvik, Ahmed Ali och Gudrun Degerth:

Integrationskonferens i Nagu: Nordiska kommuner som lyckats med integration av nyanlända i lokalsamhället utbyter erfarenheter

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln