Het kväll i Åbo stadsfullmäktige: vård- och landskapsreformen höjde debattemperaturen och ledamöterna drack mer än vanligt
Det börjar dra ihop sig kring vård- och landskapsreformen, vilket märktes när stadsfullmäktigeledamöterna i Åbo samlades till möte på måndag kväll.
På agendan fanns frågan om hur Åbo stad bäst förbereder sig inför de förändringar som vård- och landskapsreformen medför om de omdiskuterade vårdlagarna godkänns i riksdagen i början av juli.
Stadsledningen med stadsdirektör Minna Arve hade förberett en rad åtgärder för hur staden bör anpassa sig då många av dess uppgifter förändras eller försvinner i och med reformerna.
Åtgärderna berör bland annat försäljning och uthyrning av fastigheter som staden inte längre behöver, arrangemang av arbetshälsovård och sysselsättningstjänster samt ansvarsfördelning mellan staden och landskapet i olika frågor.
Krav på skilt möte om reformen
I stället för att godkänna programmet krävde en majoritet av ledamöterna att Åbos förhållningssätt till vård- och landskapsreformen ska avgöras av fullmäktige på ett skilt möte.
Kravet framfördes i form av en motion som undertecknades av 43 av fullmäktiges 67 ledamöter. Samlingspartiets ledamöter och två av tre centerledamöter valde att inte underteckna motionen.
Det innebär att vårdreformen kommer att behandlas av stadsfullmäktige ännu i vår, troligen vid vårens sista möte den 11 juni.
Saarikko ensam om att försvara reformpaketet – många oroar sig för att Åbos förmåga att göra investeringar äventyras i och reformerna
Som i andra större städer i landet har tongångarna gentemot vårdreformen varit kritiska också bland Åbopolitker.
Hotbilder och orosmoment vädrades friskt under kvällen.
Särskilt ekonomin väcker oro. Att stadens budget minskar med ungefär hälften, då vårdproduktionen överförs på landskapet, irriterar många.
– Vi förlorar hälften av våra pengar i en situation där vi har investeringar i miljardklass som väntar de kommande årtiondena, sade Mari-Elina Koivusalo (SDP) och fick medhåll över partigränserna.
Mothugget kom från centerpartisten och omsorgsministern Annika Saarikko (C), som i sin ministerroll var mer eller mindre tvungen att försvara regeringens reformiver.
– Det är lite oärligt att tala om att hälften av budgeten försvinner, när också hälften av kostnaderna försvinner.
Kritiken handlade också om att reformpaketet inte behandlats i fullmäktige förrän nu och att Åbos intressen inte bevakas i samband med reformen.
Saarikko som i övrigt brukar hålla låg profil under fullmäktigemötena, var under kvällen den enda som till fullo försvarade reformpaketen.
– Jag är inte oroad för Åbos sits. Jag skäms inte heller för att säga att hela Egentliga Finland är viktigt för mig, allt handlar inte om Åbo.
Ministerkollegan Petteri Orpo (Saml), också han i normala fall fåordig under fullmäktigemötena, menade att det nu är dags att acceptera att reformen kommer.
– Landskapsmodellen innebär inte att Åbo inte har råd att investera i framtiden.
– Modellen är inte perfekt, men nu är det dags att fundera på hur staden bäst kan anpassa sig till den nya situationen.
Svettigt möte fick drykeskonsumtionen att skjuta i höjden
Hettan som Åbo badade i under måndagen kändes och noterades också vid mötet.
Vissa ledamöter ifrågasatte luftkonditioneringen och undrade hur det kunde bli så hett i fullmäktigesalen. Många satt och fläktade sig själva med pappersark eller pekplattor.
Några försök till skämt levererades också.
– Det är kul att fira gemensam bastukväll med er allesammans. Tror det är första gången, inledde Ville Valkonen (Saml) sitt anförande i talarstolen strax efter att mötet inleddes.
– Dags att kavla upp ärmarna, inte bara på grund av hettan här inne utan också för att vi har mycket att ta itu med, försökte partikollegan Lauri Kattelus (Saml).
I kafferummet bakom fullmäktigesalen hade dryckerna snabb åtgång under det nästan fem timmar långa sammanträdet.
– Det har aldrig druckits så här mycket på ett möte tidigare, sade en köksanställd medan hon ställde fram vattenkannor och läsk.
– Vi har ställt ut säkert fem gånger mer dryck än vanligt.