Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA stoppade FN-uttalande om måndagens våld i Gaza

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 09:04.
Palestinier i närheten av gränsstängslet mellan Gazaremsan och Israel bland rökbomber, barn i förgrunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA har blockerat utkastet till ett uttalande från FN:s säkerhetsråd om det dödliga våldet i Gaza igår. Minst 55 palestinier sköts ihjäl av israeliska styrkor vid gränsstängslet mot Israel, samtidigt som USA:s ambassad i Jerusalem invigdes.

Utkastet till ett uttalande från FN:s säkerhetsråd hade tagits fram av Kuwait. Där krävdes alltså en oberoende utredning av måndagens våld vid gränsstängslet.

Men i uttalandet fanns också formuleringar som skulle ha uttryckt "ilska och sorg över dödandet av palestinska civila som utövar sin rätt till fredliga protester", enligt nyhetsbyrån AFP.

Palestiniernas FN-sändebud uppger att åtta av de 55 dödsoffren i tisdagens protester vid gränsstängslet var barn under 16 år.

Palestinier tar skydd under sammandrabbningarna med israeliska soldater vid gränsstängslet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Över 2 400 palestinier skadades och av dem är kring 1 400 skottskadade, enligt palestinska sjukhuskällor.

Över 40 000 palestinier hade samlats till protesterna nära gränsen mot Israel. Dödsoffren fanns huvudsakligen bland dem som trotsade den israeliska arméns varningar, tog sig mot gränsstängslet och kastade stenar, eldade bildäck och kastade brandbomber.

Protesterna väntas fortsätta idag då palestinierna minns Nakba - det de kallar för den stora katastrofen. Det vill säga då över 700 000 palestinier fördrevs eller flydde från områden som kom att bilda staten Israel för 70 år sen.

"Varje land har skyldighet att försvara sina gränser"

Både Vita huset och Israel lägger hela skulden för måndagens våld på Hamas, som styr i Gazaremsan.

Enligt Israels militär öppnade man eld bara mot dem som försökte forcera gränsstängslet.

Premiärminister Benjamin Netanyahu tackade de israeliska säkerhetsstyrkorna för deras insats under sitt tal i Jerusalem i samband med invigningen av den amerikanska ambassaden där.

Enligt honom har "varje land skyldighet att försvara sina gränser".

Israeliska soldater står intill en brand på ett vetefält nära en kibbutz intill Gazaremsan.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Terroristorganisationen Hamas deklarerar sin avsikt att förgöra Israel och skickar tusentals för att forcera gränsstängslet för att uppnå det här målet. Vi kommer att fortsätta agera med beslutsamhet för att försvara vår suveränitet och våra medborgare, sade Netanyahu.

"Det är ett maktlöst folk som måste låta sig skjutas ned för att bli hört"

Det har förekommit också en intern palestinsk debatt om de protester som pågått i närheten av gränsstängslet redan i flera veckor inför "Nakbadagen".

Också en del Gazabor hade hellre sett fredliga demonstrationer istället för den stenkastning intill gränsstängslet som uppmuntrats av Hamas.

En stor del av Gazaborna tror ändå att det är bara blodsutgjutelse av det slaget som sågs på måndagen som väcker omvärldens uppmärksamhet för Gazabornas och palestiniernas situation.

En palestinier bär bort sin sårade kamrat från gränsstängslet i Gaza.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dagens Nyheters korrespondent i Jerusalem, Nathan Shachar skrev en analys i DN igår under rubriken"Palestinierna lyckades spoliera den israeliska festen".

"Det är ett maktlöst folk som måste låta sig skjutas ned för att bli hört, och vars enda segrar räknas i lik. Det är högst osäkert om den palestinska propagandaframgången kommer att omsättas i något konkret för Gazabornas del."

En sörjande släkting till Mahmoud Abu Taima som dödades i protesterna i Gaza på måndagen.
Bildtext En sörjande släkting till Mahmoud Abu Taima som dödades i protesterna i Gaza på måndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Shachar, som många andra, tvivlar på att omvärldens engagemang för palestinierna kommer att öka.

"De kommande dagarna och veckorna får utvisa om någon i Europa, i Kairo, Amman eller Riyad sporrats att flytta upp Palestinafrågan ett enda pinnhål i sin lista över diplomatiska preferenser", fortsätter Shachar.

Omvärlden fördömer våldet

Palestinierpresidenten Mahmoud Abbas fördömde den israeliska "massakern" vid gränsstängslet.

Han beskrev också den nya USA-ambassaden i Jerusalem som "en ny amerikansk bosättning".

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kallade Israel för en "terrorstat" som begår "folkmord" och kallade hem sin ambassadör i Israel för konsultationer.

Också Sydafrika kallade hem sin Israel-ambassadör på grund av Israels "urskillningslösa" attack mot palestinier i Gaza.

Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch fördömde också Israels agerande i skarpa ordalag.

Tårgasgranater faller ner över demonstranter i närheten av gränsstängslet.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU:s utrikeschef Federica Mogherini manade alla parter till "yttersta återhållsamhet för att undvika att ytterligare människoliv spills” i Gaza.

Enligt EU:s uttalande har ”Båda sidor i konflikten legitima krav och önskemål som måste erkännas ömsesidigt”.

Källor: AFP, AP, Reuters, BBC, DN, Haaretz

Diskussion om artikeln