Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestiniernas dödstal påverkade inte Vita huset, men resten av USA inte lika säkert

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 11:23.
Kramande israelisk premiärminister och amerikansk ambassadör på ambassadinvigningen i Jerusalem
Bildtext Nära relationer mellan USA och Israel. Här den israeliska statsministern och den amerikanska ambassadören.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är Hamas som provocerar, medan USA erkänner realiteter; Jerusalem är Israels huvudstad. De 58 som dödades i palestiniernas protester är inte vårt fel. Så lät det på måndagen i USA, men kritiken växte under dagen.

President Trumps svärson Jared Kuschner sade det redan i sitt tal på ambassaden; de som provocerar till våld är en del av problemet, inte en del av lösningen. Det upprepades längs med dagen.

Hamas ansvarar för de dödade

Vid Vita husets presskonferens i Washington på eftermiddagen sade informatören Raj Shah att ansvaret för demonstrationerna och de tragiska dödsfallen ligger helt på Hamas.

- Den organisationen provocerar medvetet och cyniskt. Israel har rätt att försvara sig själv, upprepade Vita husets pressekreterare.

Men borde inte USA uppmana Israel till att avhålla sig från våld, undrade pressen.

- Nej, vi ska inte missa poängen att det är Hamas som framkallar våldet, upprepade Shah.

Tack president Trump är budskapet på murarna i Jerusalem
Bildtext Tack, president Trump är budskapet presidenten vill höra från Jerusalem.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump får kritik för impulsivitet

- Oroligheterna stör inte den amerikanska fredsplanen. Den presenteras vid lämplig tidpunkt. Flyttandet av ambassaden är ett erkännande av realiteter, att Jerusalem är Israels huvudstad, fasthöll Shah. Och det sades flera gånger under dagen.

Men i olika tv-program under dagen och kvällen fanns motsatta reaktioner. Många ambassadörer och tjänstemän som tjänstgjorde under presidenterna Clinton och Obama trädde fram och kritiserade beslutet.

Wendy Sherman,som var biträdande utrikesminister under Obamas styre, var inte överraskad över Vita husets reaktion. Hon var enig om kritiken av Hamas.

- Men den amerikanska presidenten får kritik från flera håll för sin impulsivitet. Det finns ingen plan B, betonar Wendy Sherman. Det finns ingen alternativ plan för Iranfrågan, för de amerikanska liv som förloras i Mellanöstern.

Tvåstatslösningen död?

-Vi har bara en desperat plats och de som bor där ser inte några möjligheter. Så har det varit i generationer. I sjuttio år för att vara exakt.

Flyttningen av ambassaden har haft ett brett stöd i USA, av både republikaner och demokrater, sade Sherman i MSNBC.

Senatorer från Demokraterna säger samma sak. Men avsikten var inte att bara flytta ambassaden. Det skulle ske som en del av en fredsplan, och som en förutsättning för en fredlig lösning.

- Men presidenten tog steget till flyttning helt utan förberedelser. Palestiniernas hopp om en tvåstatslösning grusades. Så nu har vi inget hopp, endast desperation bland palestinierna, enligt Sherman.

En judisk framtid kräver  palestinsk frihet, står det på demonstranternas plakat utanför Trump-hotellet i Washington
Bildtext Demonstration utanför Trumps hotell i Washington. " En judisk framtid kräver palestinsk frihet"
Bild: AFP / Lehtikuva

Avsiktligt giftpiller att flytta ambassaden

När kongressen pressade igenom ett beslut om att flytta ambassaden år 1995, vägrade president Bill Clinton underteckna det, påminde James Zogby i amerikansk tv.

Förslaget var avsett som ett giftpiller för att avbryta fredsprocessen. Så tänkte både Likud i Israel och republikanerna i USA.

Nu har president Trump svalt giftpillret och slagit in den sista spiken i kistan för Mellanösterns fredsprocess, enligt James Zogby, ordförande i Arab-American Institute.

Våldet riskerar förvärras

Många har också under dagen talat om det amerikanska ledarskapet i processen, att USA visar vägen genom att flytta sin ambassad. Zogby och många med honom tror att det nu är slut.

Palestinierna anser att USA senast nu har upphört att vara en opartisk medlare i konflikten.

Zogby befarar att det blir värre med våldet och i livssituationen för palestinierna.

Demonstrerande kvinnor i Washington.
Bildtext Demonstration på måndagen i Washington
Bild: AFP / Lehtikuva

Sämre livsläge för palestinier i alla grupper?

Den palestinska folkgruppen delas i amerikansk tv i fyra grupper.

De som bor i Gaza lever i praktiken i ett fängelse och har nu gjort ett fängelseuppror, som misslyckas med de israeliska vakterna vid murarna.

De palestinier som bor på Västbanken har en större, men begränsad rörlighet och allt trängre livsvillkor. Det är de som har demonstrerat bara några stenkast från USA:s nya ambassad.

I östra Jerusalem innanför stadsmurarna bor flera palestinier som har möjlighet att jobba och leva i Israel, men under hård kontroll.

Och så finns det palestinier med israeliskt pass, den högsta klassen.

Men alla oroas för att det ska bli försämringar.

Men Fox jublar

Fox, den tv-kanal som klarast tar ställning för president Trump jublade på måndagskvällen.

Presidentens vän och rådgivare Sean Hannity, inledde sin kvällsshow med lovord över president Trump som håller sina löften.

- Igen en historiskt stor framgång och igen ett löfte som förverkligas av president Trump, inledde Hannity. USA öppnade ambassaden i Israels "sanna huvudstad" Jerusalem, citerade Hannity presidenten.

Inte så överraskande svarade Hamas på det med terrorism, våld och protester. En typisk måndag för Hamas, enligt Hannity i Foxnews, en av de stora tv-kanalerna i USA.

Diskussion om artikeln