Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Soros stiftelse fick nog och flyttar till Berlin: Den nedtryckande politiken och juridiken gör det omöjligt att verka i Ungern

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 14:57.
Den ungerskfödda miljardären och filantropen George Soros.
Bildtext Den ungerskfödda miljardären och filantropen George Soros.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Den stiftelse som leds av den ungerskfödda miljardären George Soros stänger sin verksamhet i Ungern.

Stiftelsen Open Society Foundations har beslutat att kontoret flyttas till Tyskland.

Enligt stiftelsen är orsaken till förflyttningen den "repressiva politik" som Viktor Orbáns regering bedriver.

Premiärminister Viktor Orbáns regeringsparti Fidesz fick en jordskredsseger i valet den 8 april då den 54-åriga premiärministern återvaldes för en tredje period.

Orbán har länge anklagat Soros för att organisera immigrationen i Europa.och för att undergräva den ungerska nationella kulturen.

Soros har å sin sida anklagat Orbán för att styra sitt land som en maffialedare.

Orbán har bland annat ökat kontrollen över medierna.

Orbán skärper regler för invandring

Beskedet kommer en dag efter att Orbáns högerregering meddelade om restriktioner mot icke-statliga organisationer i enlighet med den så kallade Stop-Soros-lagen.

Tidigare i år lanserade Orbáns regering - med hänvisning till den nationella säkerheten - ett så kallat Stop-Soros-lagpaket som är avsett att skärpa reglerna för sådana icke-statliga organisationer som får sin finansiering från ett annat land.

Förslaget innefattade också en specialskatt som påläggs utländska donationer till organisationer som stöder invandring. Utländska donationer till icke-statliga organisationer som stöder migration beläggs med en skatt på 25 procent.

Övervakningen av anställda vid icke-statliga organisationer skärps, och verksamhet som gäller involvering i "illegal immigration" förbjuds eller begränsas.

Försöken att bojkotta Soros dominerade valkampanjen

Valkampanjen i Ungern dominerades av försök att motarbeta Soros verksamhet.

- "Stop Soros-paketet" hade stor betydelse för valkampanjen, och ungrarna röstade för det. Och det vi säger att vi tänker göra .. det kommer vi också att göra, sade Orbán i går under ett besök i Warszawa.

Orbáns skärpta lagar väcker protester både i Ungern och utomlands

Människorättsgrupper både i Ungern och i andra länder har protesterat mot lagförslagen och ser dem som en metod att slå ner all kritik som riktas mot regeringen.

- Den allt mer repressiva politiska och juridiska miljön i Ungern har lett till att Open Society Foundations (OSF) flyttar sin internationella verksamhet och sin personal från Budapest till Berlin, säger OSF.

- Det har blivit omöjligt för oss att skydda vår verksamhet och vår personal i Ungern och att förhindra inblandning från myndigheternas sida, säger OSF:s chef Patrick Gaspard i ett uttalande på tisdagen.

Enligt Gaspard har Ungern satsat över 100 miljoner euro på "hatkampanjer" i syfte att sprida lögner över stiftelsen och dess samarbetspartner.

- Den ungerska regeringen har nedvärderat och presenterat oriktig information om vårt arbete. Regeringen förtrycker civilsamhället för politisk vinning, och använder sig av en taktik som saknar motstycke i EU:s historia, säger Gaspard

Det prestigefyllda Soros-stödda universitetet Central European University (CEU) utkämpar också en strid med Orbán efter att en utbildningslag hade godkänts i Ungern. Den lagen innebär att universitetets verksamhetsförutsättningar i Ungern har minskat betydligt.

OSF planerar ändå att fortsätta med sitt arbete för mänskliga rättigheter. Också projekt med anknytning till konst, pressfrihet , transparens, utbildning och hälsovård kommer att fortsätta.

Läget i Ungern tros bli värre

Oppositions- och människorättsgrupper har redan länge påtalat den risk som är förknippad med att OSF lämnar Ungern.

Om OSF förvinner från Ungern anses det få en avgörande betydelse för ett allt mer auktoritärt styre i Ungern, och samtidigt väntas Ungern fjärma sig allt mer från EU.

Vem är George Soros?

  • Ungersk-amerikansk fondförvaltare.
  • Blev i början av 1990-talet känd för att göra så storskaliga valutaspekulationer att de ibland kom att påverka kursutvecklingen. Den största fonden som hans företag förvaltar, Quantum Fond (startad 1969), har haft extremt god avkastning.
  • Har visat stort intresse för utvecklingen i Östeuropa efter kommunismens fall och har aktivt stött kultur och utbildning.
  • Har gett ut skrifter inom det finansiella området, bland annat The Alchemy of Finance (1987).
  • Grundade år 1984 George Soros Open Society Foundations. Syftet är att främja demokrati och mänskliga rättigheter samt verka för ett öppnare samhälle.

Källor: AFP, Reuters, Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln