Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gaza begraver 60 demonstranter som israelerna sköt ihjäl igår - Västbanken lamslogs av generalstrejk

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 14:40.
Programmet är inte längre tillgängligt
Våldsamheterna i de palestinska områdena fortsätter - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Israel förbereder sig för nya palestinska protester både på Västbanken och i Gaza, där man idag begraver 60 demonstranter som sköts ihjäl av israeliska soldater i går.

Begravningskommittén i Gaza försäkrar i varje fall att man idag enbart sörjer offren och att inga nya protester har planerats vid gränsstängslet mellan Israel och Gaza.

Delar av protestlägret vid gränsen i norra Gaza har också stängts efter de regelbundna demonstrationerna mot Israel och USA som började den 30 mars.

Sedan dess har sammanlagt 106 demonstranter dödats och närmare 4 000 skadats, en stor del skottskadades av stål- eller gummiklädda kulor.

Det senaste dödsoffret var åtta månader gamla Laila al-Ghandour som avled efter att ha kvävts av tårgas i protestlägret vid gränsen.

Dessutom skadades 2 700 palestinier i går av vilka en stor del träffades av kulor.

En palestinsk man promenerar förbi en butik som håller stängt på grund av en generalstrejk i protest mot Israel
Bildtext En palestinsk man promenerar förbi en butik som håller stängt på grund av en generalstrejk i protest mot Israel
Bild: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Generalstrejk på Västbanken

På Västbanken har det palestinska styret utlyst generalstrejk i protest mot gårdagens våld i Gaza, som den palestinska ledaren Mahmud Abbas kallade en "förfärlig massaker."

Abbas utlyste också tre dagars sorg för att hedra minnet av offren.

Hur stort hot utgör en man som saknar ben och som befinner sig på andra sidan om ett högt stängsel?

Rupert Colville, FN:s människorättstalesman

Palestinierna minns idag också vad de kallar Nakba - eller Katastrofens dag för 70 år sedan, då över 700 000 palestinier fördrevs eller flydde från Palestina då Israel bildades.

Det finns farhågor om att eventuella protester på Västbanken leder till nya våldsamheter och dödsoffer.

Palestinier i närheten av gränsstängslet mellan Gazaremsan och Israel bland rökbomber, barn i förgrunden.
Bildtext FN och omvärlden oroar sig för vad som kommer att hända efter massakern i Gaza på måndag
Bild: AFP / Lehtikuva

FN:s människorättsråd fördömer

FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève fördömer "det skrämmande dödliga våldet" som israelerna gjorde sig skyldiga till, och säger sig vara extremt oroad över vad som nu kan hända.

Rupert Colville, FN-rådets talesman säger att "Israel har rätt att försvara sina gränser enligt internationell lag, men att dödligt våld endast får användas i yttersta nödfall, vilket inte var fallet i går."

- Att närma sig gränsstängslet är inte något som är livshotande, och man kan inte ursäkta skarpa skott med det, anser Colville.

Han påpekar att ett av dödsoffren var en amputerad man.

- Hur stort hot utgör en man som saknar ben och som befinner sig på andra sidan om ett högt stängsel, undrar Colville.

Israeliska jaktplan bombade i morse minst elva mål i Gaza i en bas som tillhör Hamas. Israeliska stridsvagnar besköt samtidigt Hamas ställningar i norra Gaza.

Israelerna angav ingen orsak men de har tidigare anklagat Hamas för att ha tillverkat brandbomber och sprängladdningar som en del demonstranter har slängt mot och över gränsstängslet.

Diskussion om artikeln