Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jyväskylä universitet inleder ny utredning om Huhtasaaris examensarbete

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 17:54.
Laura Huhtasaari under den stora valdebatten  i TV1 25.1.2018.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Jyväskylä universitet har beslutat att utreda riksdagsledamoten Laura Huhtasaaris (Sannf) pro gradu-arbete på nytt på grund av misstankarna om plagiering.

Beslutet om en ny utredning fattades på tisdagen.

Den nya utredningen är avsedd att klargöra om plagiatmisstankarna mot Huhtasaari är befogade.

Rektor Keijo Hämäläinen säger i en intervju för Svenska Yle att utredningen görs av utomstående experter. Under processens gång kommer man att höra Huhtasaari.

Tidigare i år gjorde universitetet en förundersökning efter misstankar om plagiat som riktades mot Huhtasaari under presidentvalskampanjen. Då kom man fram till att det inte fanns orsak att göra grundligare undersökningar av examensarbetet.

Efter Svenska Yles avslöjanden om att till och med en tredjedel av avhandlingen är plagierad, har universitetet fått en ny anmälan om plagiat.

Vad är skillnaden jämfört med den förra undersökningen?

- Skillnaden är att vi involverar flera experter. I den första undersökningen hade vi en expert. Vi kommer att göra arbete för att ta reda på om allt material som misstänks vara plagierat verkligen har hittats, säger Hämäläinen.

En ny utredning gagnar enligt universitetet både samhället, vetenskapssamfundet och forskarna. Utredningen kommer att ta flera veckor och högst tre månader i anspråk.

Enligt Keijo Hämäläinen har medieuppmärksamheten kring fallet sysselsatt universitetet "överraskande mycket" och arbetet har krävt och kommer att kräva resurser.

Han säger att en "onödig skugga" har kastats över universitetet - i diskussioner på sociala medier har det påståtts att problemet skulle vara mer omfattande än det här fallet.

- Det har förts fram att plagiat skulle ha varit landets sed och det finns inte fog för det. Samtidigt har man anklagat en handledare för slapphänthet. Det finns inga bevis eller exempel på att gradu-granskningarna skulle ha varit mer slapphänta på vissa håll, säger Hämäläinen.

Svenska Yle avslöjade omfattande plagiering

Svenska Yle avslöjade för mindre än en vecka sedan att en stor del av Huhtasaaris examensarbete är plagierat.

Svenska Yles redaktör Linus Lång granskade gradun på nytt efter att Jyväskylä universitet i vintras utredde plagiatmisstankarna mot Huhtaari en första gång.

Universitetet slog fast att Huhtasaari ansågs ha brutit mot god vetenskaplig praxis, men att fusket inte var särskilt allvarligt. Därmed beslutade universitetet att inte inleda en egentlig utredning i fallet.

Enligt Svenska Yles granskning är fusket däremot betydligt mer omfattande och systematiskt än vad universitetet förundersökning kom fram till. Enligt granskningen är cirka 30 procent av hela textmängden i Huhtasaaris pro gradu kopierad från en pro gradu som skrivits vid Helsingfors universitet.

Artikeln uppdaterades 17.53 med Keijo Hämäläinens intervjusvar

Diskussion om artikeln