Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jussi Halla-aho om plagiering: ”Jag förhåller mig förstås ytterst negativt till det”

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 16:57.
Jussi Halla-aho
Bild: AOP

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho säger att Jyväskylä universitets utredning om Laura Huhtasaaris pro gradu-avhandling var väntad.

- Givetvis måste universitet inleda en undersökning med tanke på sin egen trovärdighet då det framförts så starka misstankar i offentligheten.

Halla-aho vill ändå inte för egen del kommentera Laura Huhtasaaris omtalade pro gradu.

- Jag har inte läst Laura Huhtasaaris gradu och känner inte till hurdan vägledning de har fått som har gjort sin pro gradu i Jyväskylä för 15 år sedan.

- Överlag är jag njuggt inställd till att politiker börjar bedöma forskning och avhandlingar.

Vill inte gå in på politiska konsekvenser

Halla-aho vill inte heller gå in på vilka de politiska konsekvenserna kan bli för Huhtasaari om Jyväskylä universitets utredning överensstämmer med Svenska Yles avslöjande om att stora delar av Huhtasaaris examensarbete är plagierat.

- Jag har inte bättre förutsättningar att kommentera det här än någon annan, även om många kommenterar frågan av politiska orsaker.

Vi talar ändå om en tredjedel av avhandlingen. Hur ser du på saken om Jyväskylä också kommer till samma slutsats?

- Jag börjar inte spekulera kring den saken. Att utreda och granska saken hör till den inrättning där pro gradun gjordes för 15 år sedan, det vill säga Jyväskylä universitet.

Hur ser du överlag på plagiat inom den akademiska världen? Du har även själv en bakgrund inom det akademiska.

- Jag förhåller mig förstås ytterst negativt till det.

Hur påverkar det trovärdigheten hos en person om det visat sig att han eller hon plagierat en annan persons arbete? Hur ser du på frågan på ett allmänt plan?

- Det är klart att det inte förbättrar någons trovärdighet. Men som sagt så vet jag inte hur innehållet i Laura Huhtasaaris pro gradu förhåller sig till de direktiv hon fått.

- Med andra ord har jag inga förutsättningar att avgöra hur vanliga den här sortens problem är i avhandlingar. Jag antar att de är ganska vanliga.

Misstankarna uppdagas i samband med presidentvalet

Laura Huhtasaari är förutom riksdagsledamot också första viceordförande för Sannfinländarna.

I presidentvalet ställde hon upp som partiets presidentvalskandidat.

Jussi Halla-aho betonar att misstankarna om plagiat inte var kända då Huhtasaari utnämndes. Misstankarna uppdagades först i januari, då kampanjen inför presidentvalets första omgång var inne på målrakan.

Diskussion om artikeln