Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Konstnärer ställer ut hemma - vill sänka tröskeln för besökarna

Från 2018
Antonia Hamberg och Fanny Tavastila
Bildtext Antonia Hamberg och Fanny Tavastila i Hambergs sovrum.

Antonia Hamberg bodde tre år i New York och därifrån tog hon med sig en ”just-do-it-mentalitet”. Så när Hamberg kom på att hon vill ordna konstutställning i sitt hem kavlade hon upp ärmarna och bjöd in skulptören Emma Helle och bildkonstnärerna Eeva Peura och Fanny Tavastila.

– När man får en idé skall man verkställa, utan att oroa sig i förväg, man behöver inte heller vara så försiktig alla gånger då man sätter igång. Oftast går det ändå bra, säger Hamberg.

Utställningen heter HETKI och Fanny Tavastila säger att en av utställningens idéer är att visa att konst också kan och får vara just det, en upplevelse i stunden. Den stunden kan vara lång eller kort. Verken får tala för sig.

– I dagens värld, där det känns som om olika impulser avlöser varandra i en oändlig ström, vill vi lyfta fram värdet av ett lite långsammare tempo. Och att konst också kan och får vara något som är i stunden och är något bara i sig själv. Att det värdefulla ligger i just det, att det räcker, säger Tavastila.

Att visa konst i ett hem känns naturligt

Tavastilas förra utställning hette ”Om att söka ett hem” och den här gången har åtminstone hennes konstverk hittat till ett hem. Fördelarna med att visa konst i ett hem är många.

– Ett hem är ju en mänsklig och varm miljö, konst köps ju ofta till hem och på så sätt känns det helt rätt att redan nu visa dem i en hemmamiljö.

– Det kan också vara lättare att hälsa på hemma hos någon än att ta sig till ett galleri som ju är en helt annorlunda sorts miljö, säger Hamberg.

Ett hem är ju en mänsklig och varm miljö, konst köps ju ofta till hem och på så sätt känns det helt rätt att redan nu visa dem i en hemmamiljö

Både Hamberg och Tavastila är överraskade över hur lätt hela utställningssprocessen varit. Allt har gått på ett naturligt sätt och rullat på i sin egen takt.

Vem som helst kan komma

Inför öppningen känns det förstås spännande, speciellt för Hamberg som ju öppnar sitt eget hem.

– Många har sagt att det är jättemodigt av mig att göra det här och jag förstod kanske inte riktigt först vad de menade, men så här strax innan vernissagen börjar jag nog känna mig lite modig, vem som helst kan ju komma hit och vi har ingen aning om det kommer massor med folk eller bara några få, säger Hamberg som ser fram emot alla kommande möten som utställningen kommer att föra med sig.

– Det här är en härlig möjlighet, jag älskar att diskutera omgiven av konst, det leder ofta till mycket intressanta samtal eftersom konsten har den effekten på oss människor, förklarar Hamberg.

Varmt och inspirerande projekt

Att jobba som grupp har varit en härlig omväxling för Fanny Tavastila som säger att livet som bildkonstnär ofta kan vara ensamt.

– Vi har haft väldigt, väldigt roligt och inspirerande. Och det att Antonia har öppnat sitt hem ger en speciell värme åt projektet, stämningen blir ännu mjukare och det har varit en miljö där många intressanta diskussioner har vuxit fram. En viss nyfikenhet tror jag är gemensam för oss alla.

– Det känns som om processen varit väldigt organisk. Riktigt bra idéer föds ofta då människor möts och av många små bitar som var och en leder vidare till nästa, och till slut är man inte helt säker på vem som kom på vad, säger Tavastila som också tycker att det är roligt att se hur konstverken diskuterar med varandra och med hemmet, och hur man hela tiden upptäcker något nytt.

Tavlor av Eeva Peura och Fanny Tavastila.
Bildtext Tavlor av Eeva Peura (till vänster) och Fanny Tavastila.

Viktigt stöda unga konstnärer

Hamberg håller med och berättar också att hon redan hunnit bli så förälskad i ett av verken att hon inte vet hur hon skall klara sig utan det när utställningen stängs.

– Jag tycker att det är oerhört viktigt att stöda unga konstnärer, designer och hanverkare och eftersom ingen har råd att köpa alla verk kan det att man erbjuder en utställningslokal vara ett sätt att stödja konstnärerna säger, Hamberg.

Utställningen HETKI öppen under söndagar mellan 12 och 16 ända fram till 17 juni hemma hos Antonia Hamberg i Tölö, Lemminkäinengränden 4 b 27.

Fanny Tavastila ställer ut hemma hos Antonia Hamberg

12:29

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln