Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Huhtasaari till Svenska Yle: "Forskning i samma ämne kan leda till vissa likheter och samma resultat"

Från 2018
Uppdaterad 15.05.2018 19:07.
Laura Huhtasaari i riksdagen.
Bildtext Laura Huhtasaari anser att plagiatutredningen kring hennes pro gradu är politiskt motiverad.
Bild: Lehtikuva

Laura Huhtasaari anser att utredningen kring hennes pro gradu-avhandling är politiskt motiverad.

Sedan Svenska Yles avslöjande om det omfattande plagiatet i Laura Huhtasaaris pro gradu har det stormat kring den sannfinländska politikern.

En ny utredningsbegäran har lämnats in till Jyväskyläs universitet och nu har man bestämt sig för att undersöka plagiatmisstankarna.

Svenska Yle hade chansen att intervjua Laura Huhtasaari i riksdagen på tisdagen.

"Politiskt motiv"

Under intervjuns gång säger Huhtasaari upprepade gånger att utredningsbegäran är politiskt motiverad och att det inte handlar om forskningsetik.

- Det här är ett klart fall. Det här är politiskt motiverat. Hela ärendet har redan behandlats en gång. Fallet löstes men nu tycks vi ändå fortsätta med det här igen, säger Huhtasaari till Svenska Yle.

Anklagelserna om plagiat uppenbarade sig första gången under Huhtasaaris presidentvalskampanj som Sannfinländarnas kandidat.

Då beställde Jyväskylä universitets rektor Keijo Hämäläinen en förundersökning.

"Får det här någonsin ett slut?"

När förundersökningsrapporten blev klar fick Huhtasaari möjligheten att försvara sig. Hon hävdade att hon blivit särbehandlad på grund av sin politiska verksamhet och hänvisade till att praxis gällande källhänvisningar ska ha varit otydlig år 2003, då hon skrev sin gradu.

Förundersökningens resultat ledde inte till en utredning. Huhtasaari uppger sig redo att utreda saken igen om hon måste.

- Jag får väl försvara mig igen. Jag undrar om det här någonsin ska få ett slut eller kommer utredningarna att fortsätta i all oändlighet, undrar Huhtasaari.

Huhtasaari har flitigt försvarat sitt pro gradu-arbete på Facebook och Twitter, bland annat genom att dela en artikel skriven av Uusi Suomi där en plagiatforskare tar hennes sida.

Till Svenska Yle uppger Huhtasaari att hon har en rätt att försvara sig.

- Jag har inget att gömma. Jag kommer fram och försvarar min ståndpunkt. Jag har inte på sexton år ens kunnat tänka mig att det skulle kunna finnas något avvikande i min pro gradu.

"Kan leda till vissa likheter"

Huhtasaaris pro gradu innehåller kopierade stycken ur Tiina Simpanens pro gradu Kohti monikulttuurista koulua (Mot en mångkulturell skola). Ungefär 30 procent av texten i Huhtasaaris pro gradu är identisk med Simpanens text.

Till STT uppgav Huhtasaari i måndags att hon nog minns Simpanens text som en av sina källor. Hon säger sig eventuellt ha "speglat" sin pro gradu med Simpanens.

Till Svenska Yle säger hon att hon med "spegla" avsåg att man bekantar sig med tidigare forskningsmaterial i samma ämne.

- När jag började undersökningen läste jag allt tillgängligt material i ämnet för att bli medveten om tidigare forskning. Det betyder att man gör något som alla forskare gör.

- Vad betyder att "spegla" i praktiken?

- Det betyder att när du har ett ämne att forska i skaffar du alla tidigare undersökningar i ämnet och går igenom det, upprepar Huhtasaari.

- Det här kan alltså ha lett till att du citerat text utan att referera till källan?

- Det handlar inte om att citera. I många fall kommer undersökningar i samma ämnesområde fram till liknande slutresultat. Det kan leda till vissa likheter, svarar Huhtasaari.

Huhtasaari säger sig nu vänta på att förundersökningen blir klar och sedan börjar det tunga arbetet med att försvara sig.

- Då fortsätter samma rumba igen, säger hon.

Laura Huhtasaari intervjuades av Svenska Yles reporter Freddi Wahlström.

Jussi Halla-aho

Jussi Halla-aho om plagiering: ”Jag förhåller mig förstås ytterst negativt till det”

Den nya undersökningen överraskar inte ordförande Halla-aho.

Diskussion om artikeln