Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Värsta pollensäsongen på flera år – så här vet du om dina besvär är allergi eller influensa

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 13:56.
Björkar på rad som blommar.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Årets pollensäsong är den värsta på flera år. Just nu finns det rikligt med björkpollen i hela landet med undantag för norra Lappland. Många har besvär, även de som inte har konstaterad allergi.

En femtedel av landets befolkning har någon form av pollenallergi men i och med att björken blommar så kraftigt i år kan också de som inte har pollenallergi få besvär, en av dem är Tommy Nordman i Vasa.

- För några år sedan blev jag känsligare än vad jag varit, säger Nordman.

Är det att jobbigt att vistas utomhus nu?

- Jag tycker att det är jobbigt, men det är svårt att veta om det är pollen eller dammet som ligger på gatorna.

En som har konstaterad pollenallergi är Amanda Vörgren, sedan början av maj har hon haft besvär.

- Det är värre än vad det var förra året, säger Vörgren.

Vörgren får täppt näsa och sjuk hals men hittills har det hjälpt med mediciner.

Allergi eller influensa - så vet du skillnaden

På Allergi-, hud- och astmaförbundet säger sakkunniga Anne Vuorenmaa att vi inte haft så här rikligt med björkpollen i luften på fyra år.

Till skillnad från tidigare år är det i år många som ringer Allergi-, hud- och astmaförbundet med frågor om vad de kan göra för att lindra sina besvär.

Många ringer också som inte har konstaterad allergi men som har besvär. Det många undrar är hur de ska veta om de har besvär av pollen eller om det är influensa.

- Har du rinnsnuva och du hela tiden måste torka näsan med papper är det oftast fråga om allergi. Snuva under influensa är mer av den karaktären att du måste snyta dig upprepade gånger för att få bort det du har i näsan, säger Anne Vuorenmaa.

Ta mediciner i stället för att lida dig genom besvären

Det viktiga nu är att ta mediciner, säger Vuorenmaa. Har du konstaterad allergi råder Vuorenmaa dig att ta en kombination av antihistamintabletter, nässpray med kortison och ögondroppar.

Har du inte fått recept på allergimediciner finns det ett gott urval av receptfria mediciner på apoteket.

Björkar på rad som blommar.
Bildtext Det är rikliga mängder björkpollen i luften i hela landet med undantag för norra Lappland.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

- Hjälper det inte kan det vara skäl att gå till läkaren och se om det finns ytterligare något du kan göra. Det är viktigt att ta mediciner för går du med en allergisk snuva som du inte gör något åt ökar risken för att utveckla astma, säger Vuorenmaa.

Vill du vidta åtgärder som inte innebär mediciner är Vuorenmaas tips att skaffa en näskanna. Du blandar vatten och salt i kannan och sköljer näsan med den.

- Nu är det inte läge att vara en stereotypisk finländare och förminska sina besvär och lida sig genom dem. Ta mediciner och njut av sommaren, säger Vuorenmaa.

Enligt prognosen som Aerobiologiska enheten på Åbo universitet ska björkpollenhalten på torsdag gå från mycket höga till höga. Läget och prognosen kan du följa med på www.norkko.fi.

Hälsokunskap - Vetamix: Det besvärliga pollenet - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad 16.5.2018 klockan 13.56 med en video om pollen.