Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tortyranklagade Gina Haspel ser ut att bli ny CIA-chef med demokraternas stöd

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 16:50.
Gina Haspel ser ut att bli underrättelsetjänsten CIA:s första kvinnliga chef
Bildtext Gina Haspel ser ut att bli underrättelsetjänsten CIA:s första kvinnliga chef
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Det verkar nu klart att Gina Haspel kommer att bli ny chef för underrättelsetjänsten CIA.

Senatens underrättelseutskott röstade för Haspel i dag med rösterna 10-5.

Den ledande demokraten i utskottet, senator Mark Warner sade att han efter lång tvekan stöder henne.

- Det har varit ett svårt beslut, men jag tror att hon kommer att stå upp mot presidenten om han beordrar henne att göra något omoraliskt eller olagligt såsom en återgång till tortyr, säger Warner.

Haspel skrev i måndags ett brev till Warner, där hon meddelade att CIA inte borde ha använt tortyrmetoder under president George Bush styre.

Hon fick hård kritik då hon i senatens förhör inför omröstningen inte ville ta ställning till om tortyr är omoraliskt eller ej trots att hon försäkrade att hon ångrar alltför hårda förhörsmetoder som förbjöds under Barack Obamas styre.

Utnämningen av Gina Haspel till ny CIA-chef har väckt starkt motstånd och aktivister protesterade mot henne även under senatens förhör
Bildtext Utnämningen av Gina Haspel till ny CIA-chef har väckt starkt motstånd och aktivister protesterade mot henne även under senatens förhör
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Senaten röstar nästa vecka

Alla sju republikanska utskottsmedlemmar stöder Haspel och det ser nu ut som om minst två demokrater också kommer att rösta för henne.

Det innebär att hela senaten får ta ställning till Haspel nästa vecka.

Senatens omröstning blir mycket jämn eftersom två republikaner redan har meddelat att de kommer att rösta mot henne, på grund av hennes stöd för tortyr i det förgångna.

Senatorerna John McCain och Rand Paul anser att Haspel inte kan bli CIA-chef eftersom hon var invecklad i användning av tortyr i förhör av misstänkta efter elfte september attackerna.

Därför krävs det att minst en demokrat stöder henne i senatens omröstning för att Gina Haspel skall bli CIA:s första kvinnliga chef.

Nu ser det ut som om minst fyra, relativt konservativa demokratiska senatorer kommer att stöda henne. Alla fyra stället upp för omval i mellanårsvalet i höst, i delstater som Donald Trump vann i presidentvalet år 2016.

Gina Haspel ville inte säga om hon anser att tortyr är omoraliskt då hon grillades i senatens utfrågning
Bildtext Gina Haspel ville inte säga om hon anser att tortyr är omoraliskt då hon grillades i senatens utfrågning
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Chef för tortyrcenter

Gina Haspel har arbetat för CIA i 33 år och hon var år 2002 chef för ett hemligt förhörscenter i Thailand där man använde tortyrmetoder mot misstänkta terrorister.

Tre år efter sin tjänstgöring i Thailand gav hon order om att alla videoband från förhören skulle förstöras, då journalister och människorättsorganisationer började utreda CIA:s hemliga fängelser världen över.

Haspel har visserligen sagt att delvis hon ångrar vad hon har gjort, men hon har aldrig medgett att tortyrprogrammen överhuvudtaget inte borde ha inletts.

Hon har inte heller medgett att informationen som man fick genom tortyr ofta var falsk och överdriven.

- Även om jag inte fördömer dem som fattade de svåra besluten, så skadade programmet våra agenter och vår ställning i världen, konstaterade Haspel i senatens förhör förra månaden.

Diskussion om artikeln