Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gratis mediciner och bananer och förmånligt dagis - det är billigare att ha barn i Sverige än i Finland

Från 2018
Uppdaterad 19.05.2018 21:37.
Linda Söderlund

Sverige är generösare mot barnfamiljer och både dagis och eftis är mer än hälften så billiga som i Finland. Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund skriver att hon sparar flera hundralappar varje månad.

Döm om min förvåning då jag skulle hämta ut medicin mot en öroninflammation. “Varsågod!”, sa damen i apotekskassan. Jag måste ha sett väldigt frågande ut, för hon sa snabbt “Nej, det kostar inget”, och log.

Det visade sig att barn under 18 år får all receptbelagd medicin gratis sedan 2016. Det gäller också asylsökande barn och papperslösa barn.

Sverige vill helt enkelt att alla barn ska ha samma möjlighet att få medicin, oberoende av hur mycket pengar familjen har.

59 förskolor på 1 km avstånd

Då vi bodde i Helsingfors kändes det självklart att ta spårvagn eller bil för att komma till ett svenskspråkigt dagis. Med intresse har jag följt diskussionen om hur svårt det är att förutse hur många dagisplatser som behövs i Helsingfors - och jag har insett hur privilegierade vi är i Stockholm där svenskan inte är i minoritet.

Inom en kilometers radie från vårt hem har vi hela 59 svenskspråkiga förskolor att välja mellan. Här heter dagis förskola och man får skämmas om man i misstag säger fel.

I personalens öron låter dagis gammaldags och inte alls lika professionellt som förskola.

Föräldrarna slipper pussla med sina semestrar och boka in barnen på dyra läger

Vi fick inte plats på de närmaste förskolorna, men vi har ändå inte mera än fem minuters promenadväg. Det är vardagslyx att inte behöva sätta tid och energi på resorna.

Förskolan här kostar dessutom bara en tredjedel av vad dagis kostar i Finland. I Helsingfors betalade vi 430 euro för två barn, här betalar vi endast 1 380 kronor (140 euro).

Högre barnbidrag och fritids hela sommaren

Också fritids, det som kallas eftis i Finland, är mer än hälften billigare. I Finland betalade vi 120 euro i månaden, här kostar fritids 460 kronor (47 euro).

I Stockholm är boendet överlag mycket dyrt och det känns också som om vi betalar mera för en matkasse här, jämfört med i Finland

En annan fördel med fritids är att det är öppet hela sommaren. Föräldrarna slipper pussla med sina semestrar och boka in barnen på dyra läger.

Barnen får i stället hänga på fritids med sina kompisar och åka på dagsutflykter med personalen. För familjer med två vuxna känns det fint att alla kan hålla semester samtidigt.

I Sverige är samhället generösare mot barnfamiljer jämfört med i Finland. Också barnbidraget är några tior högre i Sverige.

Gratis bananer skapar goodwill

Men sedan finns det förstås annat som är dyrare i Sverige. I Stockholm är boendet överlag mycket dyrt och det känns också som om vi betalar mera för en matkasse här, jämfört med i Finland.

Men gratis bananer har jag inte sett i Finland. Här är det vanligt att mataffärerna bjuder barnen på banan i butiken. Det är ett smart drag på många sätt.

Bananklasar och en skylt med texten "Varsågoda alla barn, ta en frukt!"
Bild: Yle/Linda Söderlund

Dels gör bananen att barnen orkar vänta på middagen och det blir mindre trött eftermiddagsgnäll i affären. Men bananen skapar också goodwill. Det är en liten gest, men den visar att här är barnen välkomna.

Sverige har helt enkelt valt att vara barnvänligare än Finland. För samhället kostar den billigare servicen för barn lite mer, men i förlängningen tror jag att landet vinner på sin barnvänliga attityd.

Rättelse kl. 21.35: Meningen om att kollektivtrafiken skulle vara gratis för alla under 18 år har tagits bort. Det påståendet stämmer inte.

Diskussion om artikeln