Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu ska Eurydike i Karis få sin forna glans - frivilliga krafter rycker in

Från 2018
Springbrunn i Karis centrum.
Bildtext Eurydike står precis framför Karis tidigare stadshus.
Bild: Veronica Montén / Yle

Nu ska springbrunnen Eurydike i Karis få nytt liv och fyllas med vatten igen. Det här ska en handfull Karisföretagare se till.

Eurydike har sedan 1960-talet stått precis framför det tidigare stadshuset i Karis centrum.

Då Raseborgs stad nu två somrar i rad har låtit bli att fylla springbrunnen med vatten valde Karisborna att ta saken i egna händer.

Det var ursprungligen ett inlägg på Facebook som bidrog till att företagarna aktiverade sig.

Snabba ryck

Inom de närmaste veckorna räknar företagarna nu med att de kör igång med restaureringsarbeten som gör att springbrunnen kan fyllas med vatten igen.

- Vi vill ha Karis levande. Det ser så tråkigt och förfallet ut när en sådan här springbrunn står stilla. Det här gör vi för allas trevnad här i Karis, säger Kaj Björklöf.

Kaj Björklöf, Bo Vidfält, Kim Vidfält och Kenneth Jäkälä
Bildtext Kaj Björklöf, Bo Vidfält, Kim Vidfält och Kenneth Jäkälä är några av de Karisbor som nu ser till att springbrunnen kan fyllas med vatten igen
Bild: Veronica Montén / Yle

Företagarna har tagit reda på att problemet med springbrunnen är ett läckage som gör att vatten rinner ner under det tidigare stadshuset.

Nu är planen att bygga ett eget vattensystem för springbrunnen, berättar Kenneth Jäkälä.

- Det blir ett eget pumpsystem och eget vatten. Man får fylla på med vatten med jämna mellanrum för så här varmt som det är nu i Karis ser nog solen till att vattnet försvinner.

Varför är Eurydike så viktig för Karisborna?

- Nog har det varit en tradition på vappen sedan jag var liten, säger Jäkälä.

Under de senaste två åren har Raseborgs stad fyllt springbrunnen endast den 1 maj då Karis manskör sjunger in våren på trappan till det tidigare stadshuset.

Springbrunn i Karis centrum.
Bildtext Eurydike är ett konstverk av Gunnar Elfgren.
Bild: Veronica Montén / Yle

Kommer springbrunnen att se annorlunda ut när allt är klart?

- Det kommer nog att se helt exakt likadant ut. Färgerna kommer att vara lika. Skifferstenarna finns kvar men de kommer att sitta fast lite bättre, berättar Bo Vidfält.

Själva statyn kommer inte att röras eller putsas upp.

Vad kostar projektet?

- Det är dagg i pannan, så heter det i Karis. Det är alltså eget jobb och Kajka från Karis Järn står för det mesta materialet, berättar Jäkälä.

Förutom att omgivningen blir snyggare hoppas Jäkälä på att tilltaget bidrar till en tätare sammanhållning bland Karisborna.

- I Bromarv, Tenala och Fiskars finns en vianda och det tror jag att saknas i både Karis och Ekenäs för tillfället. Det här ger kanske en liten gnista så att alla skulle se till sina egna kvarter. Det skulle vara det bästa.

Kantsten vid springbrunn
Bildtext Såpringbrunnen ska se likadan ut som i dag när projektet är klart.
Bild: Veronica Montén / Yle

Springbrunnen var redan i fjol tom på vatten och då meddelade Raseborgs stad att bassängen är i dåligt skick. I år var budskapet att staden ännu inte har hunnit ta itu med springbrunnen.

Företagarna har varit i kontakt med Raseborgs stad som tar emot Karisföretagarnas hjälp med öppna armar.

Invigningstillställning

Tanken är nu att arbetena kör igång så fort företagarna får tag på ett arbetstält.

- Vi måste ju lägga ett tält över. Nu är det ju för varmt för att spackla och när det regnar går det inte heller att spackla. Så vi behöver ett tält.

När fontänen fått sin forna glans och fylls med vatten igen avslöjar företagarna att de har planer på att ordna en invigningstillställning för den förnyade Eurydike.

Springbrunnen Eurydike i Karis piffas upp

8:26

Diskussion om artikeln