Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Säsongen räddad för Iniö lanthandel - ny företagare tar över på kort varsel

Från 2018
Iniö lanthandel.
Bildtext Arkivbild på Iniö lanthandel tagen i mars 2017.
Bild: Yle/ Nora Engström

Iniö Lanthandel Ab har ingått ett hyresavtal med Skappis Oy gällande fortsatt butiksverksamhet i Iniö.

– Vi är nöjda att butiken öppnar och säsongen är räddad, säger Iniö lanthandels styrelseordförande Tove Mattsson till Yle Åboland.

Tove Mattsson
Bildtext Tove Mattsson är nöjd att gästhamnen och lanthandeln igen kan öppna för säsongen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

– Allt har skett på mycket kort varsel och kontraktet som vi nu har förhandlat fram gäller för i år, men vårt mål är att butikens framtid ska vara tryggad på lång sikt, säger Mattsson.

Galonis ekonomiska problem fick följder för Iniö lanthandel

Iniö lanthandel sköttes tidigare av gästhamnsföretaget Galonis, men som Yle Åboland tidigare har skrivit har företaget allvarliga ekonomiska problem.

På kort tid tvingades man hitta en ny företagare och Mattsson är nöjd
med att det nu blir den unga, driftiga och entusiastiska företagaren Maria Palin som vill ta över butiksverksamheten och gästhamnen i Iniö.

– Det är viktigt för orten att vi har en fungerande butik och gästhamn som är öppen och kan erbjuda den service alla förväntar sig, säger Mattsson.

Siktet inställt på året om verksamhet

Företagaren Maria Palin är företagare i fjärde generationen. Hon tog chansen när det blev klart att Galonis inte längre kommer att driva Iniö lanthandel.

– Jag vet att det kommer att krävas mycket jobb, men jag är redo och har siktet inställt på att vi ska kunna ha verksamhet året runt i Iniö, säger Palin.

Iniö lanthandel öppnar redan på fredag

Enligt Palin kommer Iniö lanthandel att öppna redan på fredag den 18 maj med ett litet sortiment för byborna, men officiellt öppnar Iniö lanthandel i början på juni.

– Gästhamnen betjänar som normalt på veckoslut redan nu och butikens sortiment kommer att breddas, men det arbetet tar litet tid, säger Palin. På fredag kan vi börja sälja basvaror, men om ett par veckor borde allt vara klart för att öppna officiellt.

Palin hoppas kunna skapa sådan verksamhet och erbjuda sådan service att fler väljer att bosätta sig i Iniö året om.

– Det är viktigt att vi skapar möjligheter i skärgården för det är endast så vi kan locka nya inflyttare till orten, säger Palin som själv är övertygad om att Iniö är en av de vackraste orterna i Finland.

Diskussion om artikeln