Hoppa till huvudinnehåll

Stafettkarnevalen

Är ni redo? Vi är redo! I år går Stafettkarnevalen i Åbo

Från 2018
Uppdaterad 17.05.2018 08:17.
Är ni redo? Vi är redo! I år går Stafettkarnevalen i Åbo. - Spela upp på Arenan

Sedan den första Stafettkarnevalen 1961 har karnevalen endast fyra gånger arrangerats utanför huvudstadsregionen, fyra gånger i Vasa och en gång i Karleby. I år står Åbo för första gången värd för evenemanget.

– I stadens ledning möttes vi nog till en början av många frågetecken, berättar Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare för Åbo IFK och ansvarig för de lokala arrangemangen.

– Så vi körde några klipp från tidigare karnevaler. Då de såg stämningen, hejarklackarna och löparna började det nog gå upp för dem att det handlar om ett verkligt stort evenemang. Och vi har faktiskt fått mycket stöd av Åbo stad, inte bara på stadion utan också vad gäller till exempel reklam och marknadsföring.

Lena Hindström-Pesu intervjuas inför Stafettkarnevalen 2018.
Bildtext Lena Hindström-Pesu är stolt över att Åbo får arrangera Stafettkarnevalen för första gången.

Tävlingscentrum i idrottsparken i Åbo

För Stafettkarnevalens deltagare kommer det som sker inne på stadion att vara lika som på annat håll, men själva stadion är speciell.

– Många har sagt att Paavo Nurmis stadion är som byggd för karnevalen. Den drar totalt 10–12 000 personer. På läktaren ryms ungefär fyra tusen och så har vi amfiteatern runtomkring. Stadion är precis passlig för Stafettkarnevalen, inte för stor, inte för liten.

Vy över Paavo Nurmis stadion i Åbo.
Bildtext Idrottsplanen i Åbo blev klar redan år 1893. Sedan år 1997 heter den Paavo Nurmis stadion.

Det som är annorlunda är det som sker utanför stadion, det vill säga gatustafetterna.

– Den ursprungliga planen var att den skulle ha löpts längs med åstranden, men då det visade sig att det skulle ha behövts både grodmän och polisbåtar, kom vi till att det kanske var lite väl utmanande.

I stället kommer man att löpa i parken runt stadion, längs den så kallade Karikko-länken som är 1,5 km lång.

– Rutten är nog utmanande med sina backar upp och ner och speciellt tufft är det för de löpare som kommer ut från stadion och genast har en skarp högersväng och brant uppförsbacke framför sig. Jag hoppas de har tränat inför det här och har bra kondition.

Karnevalenturné lockar nya deltagare

På grund av Olympiastadions renovering är det här tredje året i följd som Stafettkarnevalen är i exil. I fjol gick karnevalen i Alberga i Esbo och året innan i Vasa. Enligt Lena Hindström-Pesu är det egentligen bra att evenemanget turnerar.

Elever från Sirkkala skola lyssnar på sin lärare under Stafettkarnevalenträning i Åbo.
Bildtext Från Sirkkala skola i Åbo deltar hundra elever i år i Stafettkarnevalen, antingen som löpare eller i hejarklacken.

– För eleverna i Åbo med omnejd och skolorna ute i skärgården blir det en heldagsutflykt att komma till karnevalen. De kommer med hela gänget och får uppleva karnevalen på nära håll. Där tror jag att Stafettkarnevalen har lite att vinna. Man når nya intresserade som kanske också i fortsättningen vill vara med i evenemanget.

Stort intresse för Åbokarnevalen

I deltagarsiffor räknat blir Åbokarnevalen den största som arrangerats utanför Olympiastadion. Det stora intresset kom dock inte som någon överraskning för Hindström-Pesu.

– Jag tänkte nog att många skulle lockas av att få komma till en ny plats. Sen tror jag att många tycker att Åbo ligger ganska lämpligt till. Jag tänker till exempel på ålänningarna, som kan komma över med båt och inte behöver någon buss för att komma vidare. Också österbottningarna är ganska mangrant på väg och så är ju avståndet mellan Helsingfors och Åbo lika långt åt båda hållen.

Lugnet före stormen

Då Sportmagasinet besökte Åbo en vecka före karnevalsveckoslutet var det träning på gång på Paavo Nurmis stadion. Sirkkala skolas hejarklack och alla löpare var på plats och verksamhetsledaren verkade ha läget under kontroll.

– Det är lite pirrigt, men det ska det väl vara. De stora grejerna är i ordning, nu är det bara små detaljer som ska fixas. Vad gäller själva tävlingen är det är ju Jan-Erik “JEJE” Eklöf och hans team i Helsingfors som gjort heatindelningar och minutprogram, vilket är helt fantastiskt. Själva har vi ansvarat endast för gatustafetten.

Sirkkala skolas hejarklack övar på Paavo Nurmis stadion 2018.
Bildtext Än är det gott om rum på läktaren. På fredag är Sirkkala skolas hejarklack klädd i grönt och vitt.

På lokal nivå i Åbo har huvudansvaret för arrangemanget legat på Åbo IFK, men Lena Hindström-Pesu vill se karnevalen som en åboländsk “juttu”, då även andra Åboföreningar, Pargas IF, Marthorna, scouterna och frivilliga från Åbo Svenska Teater är med i arrangemangen.

Lena Hindström-Pesu samt karnevalendeltagare från Sirkkala skola i Åbo medverkar också i Sportmagasinet onsdag 16.5 kl. 19.00 i Yle Teema & Fem.

Stafettkarnevalens tävlingar kan ses live på Yle Arenan fredag 18.5 kl. 13.00-21.30 och lördag 19.5 kl. 8.25-19.00 och i sammandrag på onsdag 23.5 kl. 18.30-19.30 i Yle Teema & Fem.