Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sällsynt internationellt junior-VM ska bli en ögonöppnare – Saga Andersson ett av affischnamnen i Tammerfors

Från 2018
Uppdaterad 17.05.2018 09:28.
Saga Andersson.
Bildtext Saga Andersson siktar på framgång i Tammerfors.
Bild: Mikko Ahmajärvi/Yle

Så nära är nu friidrottens junior-VM i Tammerfors att det hela faktiskt redan om två månader är över. U20-VM på Ratina kommer att bli en manifestation av hur världsfriidrotten bland de unga numera ser ut. Finland har en förträfflig generation på gång och Vandatjejen Saga Andersson kommer att vara en av hemmanationens fixstjärnor.

Den djärvt hoppande, snabba och starka, nyss 18 fyllda Saga Andersson har under alla sina juniorår hört till de tre bästa bland sina jämnåriga i stavvärlden. Bland dem som är födda 1999 eller senare var hon i fjol femma med sina 442 och bland de år 2000 födda var endast ryska Oksana Gataullina med 445 något vassare.

Sveriges Lisa Gunnarsson var etta bland de ett år äldre med 450 och har i år redan hunnit ta 460. Hon ser just nu ut som den största favoriten i flickornas stav i Tammerfors.

Esbo IF:s Saga Andersson har gått framåt på sin väg, med sin egen och tränarpappan Björns syn på stavhopp. För varje säsong som gått. Något som inte alls är så vanligt i hennes särpräglade och väldigt allsidiga friidrottsgren.

Under inomhussäsongen i år var hon jämnast av alla juniorer. 430 eller mer blev det i en lång rad säkert genomförda tävlingar, och som allra bäst 440.

JVM ska öppna ögonen

Den här våren har hon gått över till 16 stegs ansatslöpning mot 14 steg tidigare. Det möjliggör en något högre fart, som naturligtvis också ska kontrolleras. Men det ser lovande ut nu, fartökningen möjliggör styvare stavar och ett ännu högre grepp.

VM den 10-15 juli är en stor källa till extra inspiration.

Saga Andersson i Pajulahti, 2018
Bildtext Andersson ska kunna greppa allt styvare stavar.
Bild: Yle

Det evenemang som går på Ratina i juli kommer att vara oerhört viktigt för finländsk friidrott, oberoende av hur väl de främsta hemmaidrottarna lyckas. Det kommer att vara en ögonöppnare och i bästa fall också tankeställare för idrottsfolket och allmänheten. Inte minst för att Yle sänder de sex tävlingsdagarna direkt.

JVM, som nu för första gången arrangeras i ett nordiskt land, kommer att tala sitt tydliga språk. Friidrotten är betydligt större som världsgren än mången hos oss har begripit. Det slutliga antalet deltagande nationer kommer att landa ungefär vid 160.

Av alla sportevenemang – och evenemang överlag – som arrangerats i Finland, har bara stora VM i friidrott 2005 i det avseendet varit mer internationellt. Kvalgränserna är tuffa, men ändå kommer antalet idrottare att överskrida 1500.

Tammerfors fylls av idrottare

För Tammerfors kommer junior-VM att vara närmast en guldgruva. Man räknar med att det hela kan hämta in 20 miljoner euro till orten. Av hotellkapaciteten på 3400 bäddplatser fyller friidrottsfolket tre fjärdedelar.

Tre pinfärska juniorvärldsrekord har satts av idrottare som får tävla i Tammerfors: Armand Duplantis (Sverige, stav), Sydney McLaughlin (USA, 400 m häck) och Celliphine Chespol (Kenya, 3000 m hinder). Ett annat redan nuvarande världsnamn är den japanska sprintern Abdul Hakim Sani Brown.

Listan kunde göras väldigt lång.

105 olika medaljnationer!

Något som berättar allt om vad junior-VM riktigt är frågan om är antalet nationer som hittills tagit medalj under de 16 upplagor som varit: Ofattbara 105 olika länder!

Finland har knipit 32 medaljer (8 guld, 9 silver och 15 brons) sedan starten i Aten år 1986. Det ger en 20:e plats i alla tiders tabell, medan till exempel Sverige har placeringen 23, Estland 36, Norge 37, Danmark 83 och Island 96.

Den finländska takten har alltså varit två medaljer per VM. Trots god finländsk toppbredd just nu skulle två medaljer på hemmaplan också det vara ett helt bra saldo. Att finalplatser kommer på någorlunda bred front är nog både mer sannolikt och viktigt.

Senast ovanliga tre finska medaljer

För två år sedan, vid senaste U20-VM i Bydgoszcz i Polen, blev medaljerna tre, alla brons: Wilma Murto i stav, Suvi Koskinen i slägga och Aleksi Jaakkola även i slägga. Senaste blåvita guld är Sanni Utriainens spjutseger i Moncton i Kanada 2010.

Det enda nordiska guldet för två år sedan stod norska Beatrice Nedberge Llano för. Hon vann släggan. Armand Duplantis, väldigt ung ännu då, knep stavbrons. Sverige glänste speciellt år 2012 i Barcelona med två guld: Angelica Bengtsson i stav och Sofi Flink i spjut, båda rafflande finaler.

Saga Andersson i maj 2018
Bildtext Saga Andersson bara ett av flera starka nordiska stavkort.
Bild: Yle

Stavhoppet, både bland flickorna och pojkarna, ser i år ut att få starkt nordiskt inslag i toppkampen. Förutom megastjärnan Duplantis har särskilt norrmännen Pål Haugen Lillefosse och Sondre Guttormsen chans till någonting stort. Och förutom Lisa Gunnarsson och Saga Andersson borde åtminstone också U18-Europamästaren Alina Strömberg från Larsmo kunna ta en fin placering om allting faller på plats.

Liknande statistikplaceringar som Anderssons har på senare tid också 400 m häck-löparen Viivi Lehikoinen och diskuskastaren Helena Leveelahti haft. Högt uppe finns också namn som sprintern Samuel Purola, kulstötarna Arttu Korkeasalo och Eero Ahola, trestegshopparen Jessica Kähärä, släggkastaren Kiira Väänänen och spjutlöftet Elina Kinnunen. Bland andra.

Sportmagasinet har tillbringat några majdagar på SUL-stavtränaren Steve Rippons läger i Pajulahti, med Saga och hennes pappa och tränare Björn Andersson. I Pajulahti slår den finländska stavkulturens puls.

Se Sportmagasinet med Saga Andersson, Björn "Nalle" Andersson och Steve Rippon i Yle Fem, onsdag 16.5 kl. 21.00 och torsdag 17.5 kl. 11.30, samt på Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt
Är ni redo? Vi är redo! I år går Stafettkarnevalen i Åbo - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln