Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforspolisens chef Lasse Aapio stängs av från sin tjänst

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 14:16.
Bild på Helsingfors polischef Lasse Aapio. Aapio är klädd i polisuniform och ser allvarligt in i kameran. I bakgrunden finns en suddig bokhylla i trä.
Bildtext Helsingfors polischef Lasse Aapio.
Bild: Markku Pitkänen/Yle

Polischefen Lasse Aapio åtalas för brott mot tjänsteplikt i samband med Aarniohärvan. Nu har Inrikesministeriet beslutat att han ska avhållas från sin tjänst.

Enligt Inrikesministeriet kan Helsingforspolisens chef Lasse Aapio inte fortsätta i sin tjänst förrän åtalet mot honom har behandlats i domstol.

Aapio och två andra polischefer är misstänkta för brott mot tjänsteplikt. Fallet gäller oklarheter i hur man använt personer som informationskällor, samt hur de här personerna har registrerats mellan åren 2008 till 2013.

Åtalen hänger samman med härvan härvan kring narkotikarotelns före detta chef Jari Aarnio.

I ett pressmeddelande skriver inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) att beslutet inte är ett ställningstagande till huruvida Aapio är skyldig eller inte.

- Vi ser att Aapio inte har förutsättningar att leda Helsingforspolisen medan rättsprocessen är i gång. Medborgarnas förtroende för polisen och andra myndigheter måste skyddas vid alla tillfällen, säger Mykkänen.

Aapio avhålls från sin tjänst med omedelbar verkan. Polischefens uppdrag i Helsingfors sköts tills vidare av biträdande polischef Heikki Kopperoinen.

Diskussion om artikeln