Hemlagat och nygräddat är alltid godast - prova på Pauls tunnbröd
Från 2018
Publicerad 09.06.2018 11:21.
Uppdaterad 11.06.2019 15:43.

Nygräddade tunnbröd till frukost eller soppa, som kvällsmål eller wrap.
Tunnbröd är vårt gammelnordiska svar på gott och näringsrikt bröd. Hemligheten ligger i mjölet. Satsa på inhemskt mjöl av god kvalitet.
Ingredienser, 12 st:
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 4 dl vatten
- 2 tsk hjorthornssalt
- 0.5 tsk salt
- ½ dl strösocker
- 75 g ljus sirap
- 500 g rågsikt
- 500 g speltmjöl- finmalt
- speltmjöl- till utbakning
- smör- till servering
Gör så här:
- Smula jäst i en bunke.
- Värm vatten och mjölk till 37 c, slå över jästen och rör ut.
- Blanda i sirap, socker, hjorthornssalt och salt.
- Tillsätt rågsikt och speltmjöl efterhand. Knåda till smidig lös deg.
- Låt jäsa 30 min under duk.
- Dela i 12 lika stora delar.
- Kavla ut till rundlar med rikligt med speltmjöl, ca 3 mm tjocka.
- Värm ugnen till 250 grader med pizzasten eller osmord plåt i.
- Grädda tunnbröd på varm pizzasten hastigt på båda sidor, ca 2 minuter per sida.
Förvara under handduk till servering.
Gott nygräddat med smör och ev. en god lagrad ost.
Bild: Yle / Carina Ahlskog
tunnbröd,bröd,bakning,Paul Svensson,Strömsö
Tilläggsinfo:
- Baka på pizzasten eller på varm plåt i ugn, eller i torr stekpanna på spisplattan.
- Vill du frysa bröden? Sätt dem i fryspåse medan dom är ljumma. Då behålls fuktigheten i bröden. Frys in när de kallnat i påsen.
- Hjorthornssaltet ger ett luftigare bröd, fungerar lite som bakpulver.