Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Susanna Koski vill inte jämföra inkomster med en arbetslös: "Vi har alla begränsningar"

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 20:28.
Susanna Koski.
Bildtext Susanna Koski (Saml) anser att det bästa sätter att påverka både sin egen situation och hela samhället är genom arbete.
Bild: Yle/Jussi Koivunoro

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml) mötte för andra gången arbetslösa Anna-Maija Tikkanen inför tevekamerorna. Det första mötet var känslosamt, men nu var det annat ljud i skällan. - Finns det inga möjligheter alls?, sa Koski om Tikkanens chanser att påverka sin situation.

Riksdagsledamot Susanna Koski och Anna-Maija Tikkanen som är arbetssökande och lever på utkomsststöd, träffades för första gången hösten 2017 vid inspelningen av serien Kuplat.

Kuplat: Mitä tapahtuu, kun Susanna Koski tapaa köyhän? - Spela upp på Arenan

Koski och Tikkanen diskuterade fattigdom och samhällsklyftor. I hur hög grad kan en person själv påverka sitt öde och har den fattige sig själv att skylla?

Då rördes Koski av Tikkanens situation, men när de två träffades igen för några dagar sedan var det annat ljud i skällan.

Kuplat: Kuplat-sarjan päätösjakso - työtön Anna-Maija Tikkanen tapaa uudestaan Susanna Kosken - Spela upp på Arenan

Koski ville inte jämföra sina inkomster med Tikkanens utan sa att man i hennes jobb "kan klara sig i veckor utan att handla i matbutiken".

I tv-programmet möter människor som lever med helt annorlunda omständigheter varandra. Vad händer då de båda möts och lyssnar på varandra?

Känslosamt möte

Vi det första mötet berättade Anna-Maija Tikkanen som bor i Helsingfors om sitt liv. Det blev en känslosam diskussion som avslutades med att Koski medgav att den egna aktiviteten och förmågan inte alltid räcker till när det gäller mänsklig nöd.

- Jag förstår dig. Det vore fånigt att försöka vara övertygande om allt som regeringen gjort, sa Koski.

För en ensamstående person är utkomsstödets grunddel ungefär 491 euro per månad.

I tv-programmet utmanade Tikkanen Koski. Koski skulle redogöra för sitt kontoutdrag och se hur långt utkomststödets grunddel skulle räcka i hennes vardag.

- Se på Fpa:s sidor hur mycket utkomsstödet är, hur länge skulle du klara dig på det?, sa Tikkanen.

Koski lovade att anta utmaningen.

Avskyr förmyndarsamhället

Sedan Tikkanen och Koski möttes 2017 har Tikkanens hälsa blivit ännu sämre. Nu rör hon sig med rollator och använder stödskenor för handleder, knän och vrister.

Tikkanen lider av fibromyalgi, lungsjukdomen KOL som bryter ner hennes lungor samt flera allergier.

Tikkanen är 55 år gammal och utbildad filosofie magister. Hon har tre barn varav det yngsta bor hemma.

Nu har Tikkanen ansökt om pension för att hon är arbetsoförmögen. Bakom sig har hon två misslyckade arbetsprövningar.

Susanna Koski är 33 år och kallar sig själv ung konservativ. Koski avskyr förmyndarsamhället och tror på individens frihet och egna ansvar.

I det sista Kupla-programmet träffades Tikkanen och Koski igen. Tikkanen besökte riksdagen för att se hur Koski klarat utmaningen.

Hon ville också diskutera hur en människa ska kunna klara sig på utkomststöd år efter år när också en mindre oförutsedd utgift kan rasera matbudgeten.

Anna-Maija Tikkanen.
Bildtext Anna-Maija Tikkanen
Bild: Yle/Jussi Koivunoro

Vilket är ditt mervärde?

Susanna Koski definierar fattigdom som materiell brist, medan arbetslöshet är brist på mervärde.

Koski förklarade för Tikkanen att om en person saknar arbete betyder det att hen inte kan sälja sitt kunnande eller producera mervärde som hjälper personen ut ur fattigdomen.

- Du är en högutbildad kvinna. Vilket är det mervärde som skulle kunna förhöja din situation?, frågade Koski.

Tikkanen säger att om hon kunde utföra arbete så skulle hon behöva en dator.

- Men med bara utkomsstöd som inkomst går det inte att spara ihop pengar.

Finns det inga möjligheter alls, undrade Koski.

- Världen är full av möjligheter, för dem som är kapabla, men om det finns begränsningar... , säger Tikkanen.

- Vi har alla begränsningar, säger Koski till svar och frågar hur mycket mera pengar Tikkanen skulle behöva för att klara sig.

Klarar sig bra på utkomststöd

- Ungefär 150 euro till i månaden skulle lyfta mig i det här läget, säger Tikkanen.

Koski säger att hon fått mycket respons efter det första programmet. Många som lever på utkomststöd har hört av sig och sagt att de klarar sig mycket bra.

- När man inte arbetar kan man själv påverka sin konsumtion mycket lättare. Man kan använda tid till att skaffa och tillreda mat på ett helt annat sätt än en som arbetar, säger Koski.

Hur klarade Koski då utmaningen?

Koski säger att det inte är fruktbart för diskussionen att jämföra en riksdagsledamots lön med hur utkomststödet räcker. Utgifterna ser också helt annorlunda ut och som riksdagsledamot kan det går veckor utan att man behöver handla mat i affär.

- Det viktiga är hur man använder sina pengar när inkomsten är liten. Och framför allt, hur man får mera pengar, säger Koski.

- Jag har en stark känsla av att vi lever i olika världar. Inget jag säger kan får dig att förstå hur verkligheten ser ut på riktigt, säger Anna-Maija Tikkanen till slut.

Ska anta utmaningen

Yle Österbotten ringer upp Susanna Koski som även denna gång fått mycket respons på programmet. Koski säger att hon anser att diskussionen var bra och att hon och Anna-Maija Tikkanen är eniga på många punkter.

Anser du att det går att leva på utkomsstödet?

- Vi har tusentals människor som arbetar och inte har så mycket mera pengar i handen när hyran är betald, säger Koski.

Koski säger att hon fortfarande anser att det bästa sättet att påverka både sin egen situation och hela samhället är genom arbete.

- Det är det mest effektiva sättet att skapa mervärde. Det finns möjligheter att påverka sin situation, men naturligtvis måste man då vara förmögen att arbeta.

Koski säger att stödsystemet måste beakta att alla inte kan arbeta och att skatterna borde vara mera progressiva.

Men du antog inte Tikkanens utmaning?

- Det ska jag göra nu. Jag ska anta utmaningen, säger Koski.

Delar av texten är hämtad från Yle Uutisets artikel Susanna Koski tapasi työttömän Anna-Maija Tikkasen, eikä suostunut vertaamaan tuloja: "Tässä työssähän pystyy elämään viikkokausia käymättä ruokakaupassa".