Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rojalisten Jonas erkänner inte 1809 års fred och tycker att Harry skulle ha gift sig med prinsessan Madeleine

Från 2018
Uppdaterad 19.05.2018 11:06.
en bild av jonas ansikte och axlar. han bär en vit t skjorta och i bakgrunden ser man tavlor av regenter.
Bildtext Jonas Sandberg och en av hans favoritregenter, Fredrik II av Preussen.
Bild: Yle/ Axel Brink

De flesta av oss har ett rum för matlagning och rum för att sova i. Jonas Sandberg har också det, men även ett rum för Europas monarker.

I en radhustrea i Vasa bor Jonas Sandberg och sambo. Jonas har ett intresse som inte är så populärt bland 30 år gamla urbana människor. Han älskar kungahus och allt vad det innebär.

Är du en rojalist?

- Ja det kan man nog påstå. Monarkier är mer intressanta än republiker, säger Jonas Sandberg.

bokryggar i en bokhylla
Bildtext Jonas bokhylla är fylld med litteratur om historia.
Bild: Yle/ Axel Brink

Fascinationen för det blåa blodet började på sätt och vis på grund av just blod. Historia, och speciellt krigshistoria, är något som har följt Sandberg länge. Kungadömen och krig har historiskt sett gått hand i hand.

- Traditioner och historia lever kvar i monarkierna på ett annat sätt än i republiker.

Monarkier står när regeringar faller

Sandberg tycker att moderna monarkier fyller en roll som traditionsbärare - traditioner som enligt Sandberg saknas i det övriga samhället.

- När samhällskriser inträffar och regeringar faller så står kungahusen kvar som en enande faktor för folket, säger Sandberg.

Det där med enande finns det olika åsikter om. I många monarkier finns det starka krafter som vill byta statsskick.

- Så det delar folket också, säger Sandberg.

Sedan finns det en mellanväg.

- Ta svenskar som exempel - fast alla inte stöder monarkin som grundtanke så tycker de om vad Victoria gör för Sverige och hur hon representerar landet.

Man måste inte vara konservativ

Jonas Sandberg tycker inte att man behöver vara allmänt konservativ för att intressera sig för monarkier. Många av hans vänner, berättar han, gillar att läsa om kungafamiljer i veckotidningar på samma sätt som de läser om andra kändisar.

- Personligen har jag en väldigt liberal politisk syn på samhället, säger Sandberg som studerat statsvetenskap och jobbar som studierådgivare.

Plikten framför allt

Å ena sidan kan man se på kungligheter som en privilegierad elit, å andra sidan som invånare med stora begränsningar i hur de lever sitt liv.

- Jag tror att få kungligheter i de västerländska monarkierna ser det som om de lever lyxigt och bärs fram på silverbricka. De ser nog det mera som en plikt.

Kung Gustaf VI Adolf av Sverige, landets nuvarande kungs farfar hade också "plikten framför allt" som valspråk.

- Det är nog få människor som skulle välja att hamna i en situation som kungligheter är i, om man tänker på dagens medieklimat, tror Sandberg.

jonas pekar på en affisch över svenska regenters valspråk.
Bildtext Jonas favorit bland svenska regenters valspråk är "plikten framför allt" - Gustaf VI Adolf
Bild: Yle/ Axel Brink

En monarki utan rötter är inget att ha

Vi har etablerat att Jonas Sandberg gillar kungligheter, men det finns gränser. Monarkier är inte automatiskt bättre än republiker i Sandbergs värld.

- Jag önskar ju inte att Finland skulle bli en monarki med Niinistö som kung. Det skulle inte betyda någonting eftersom det inte finns någon historia.

När Finland skulle välja statsskick var monarkin inte utesluten. Man valde till och med tysken Fredrik Karl av Hessen till sin konung - ett jobb som tysken avsade sig.

Fredrik Karl av Hessen
Bildtext Fredrik Karl av Hessen kunde ha varit kung i Finland
Bild: Kuva: Museovirasto

Jonas Sandberg är lite kluven till Fredrik Kaarle (eller varför inte Väinö I - ett namn som också nämns i sammanhanget).

- Njäe. Egentligen tycker jag att Finland borde vara en del av Sverige. Jag har ju personligen inte erkänt 1809 års fred.

- Skämt åsido så kunde en kung ha funkat bra i Finland. Men det skulle ha varit en ung monarki som inte hade stått stabilare än en republik.

Fint blod

Om Finland hade valt att ha en krona så skulle landet enligt Sandberg ändå ha kunnat ha en drottning av god, blåblodig sammansättning - den tyska kejsarens syster, Margareta av Preussen.

- Då skulle vi ha haft finare kungablod i Finlands kungafamilj än i Sveriges, säger Sandberg.

Vad definierar fint blod?

- Det beror på hur långa anor som finns och var de regerar. Storbritannien ser väl sig som finast av de fina och kan peka på en lång rad regenter, precis som Tyskland och Frankrike.

Prins Harry + prinsessan Madeleine = bäst

Brittiska Prins Harry och Meghan Markle gifter sig på lördagen. Markle är inte kunglig, utan är mest känd som skådespelare, bland annat i serien Suits.

- Den moderna monarkin måste tillåta sånt. Annars skulle de slitas i stycken av samhället och media.

Sandberg talar om de uppdaterade äktenskapsreglerna som en överlevnadstaktik. I längden tycker Sandberg att den liberalare attityden liksom tunnar ut det blåa blodet.

- Personligen tycker jag att William eller Harry skulle ha gift sig med prinsessan Madeleine av Sverige. Det skulle ha varit en ultimat kombo, säger Sandberg.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln