Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors problem med datatrafiken löst - orsaken ännu oklar

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 18:56.
Helsingfors datatrafik tog stryk på onsdag när en datakabel kapades.
Bildtext Helsingfors datatrafik tog stryk på onsdag när en datakabel kapades.
Bild: Ronnie Holmberg

Efter att man planerat kapade en datakabel i samband med ett byggarbete låg Helsingfors stads datatrafik nere i femton timmar. Nu försöker man hitta vad felet beror på.

-Vi har avgränsat problemet till att det är frågan om de apparater som finns i ändan på fiberkopplingen. Efter att vi kapade kabeln låste de sig, säger Karri Jäkkö, avdelningschef på Elisa.

Efter att man hittat problemet löste man det genom att stänga av och sätta på apparaterna som stärvade. Det är ändå oklart varför reservsystemet inte heller fungerade.

-Systemet borde vara tudelat, men nu ska vi diskutera med våra experter för att hitta roten till problemet och fixa det, säger Jäkkö.

Kritiskt för vården

Problemet ledde bland annat till att Helsingfors stads e-postadresser inte fungerade, att kollektivtrafiken gick oregelbundet och att hälsovården måste skötas manuellt.

-Vi var tvungna att bokföra på papper och skriva pappersrecept. Dessutom fick vi inga provresultat, utan måste helt förlita oss på vad patienterna sade, säger Juha Jolkkonen, chef för Helsingfors social- och hälsovårdssektion.

Han säger att situationen var allvarlig och att det var tur att den inte räckte längre.

- Vi har åtminstone ännu inte fått någon information om att kraschen skulle ha haft allvarliga konsekvenser för patienterna.

Diskussion om artikeln