Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mark Zuckerberg vidare till nästa förhör - denna gång grillas han av EU

Från 2018
Uppdaterad 16.05.2018 21:21.
Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.
Bildtext Förra månaden grillades Mark Zuckerberg av den amerikanska kongressen.

Efter avslöjanden om att konsultföretaget Cambridge Analytica kom åt 87 miljoner Facebookanvändares uppgifter har Mark Zuckerberg fått ställa sig framför den amerikanska kongressen. Zuckerbergs nästa etapp blir Europaparlamentet.

Europaparlamentets president Antonio Tajani uppger i ett uttalande på onsdag att Zuckerberg har tackat ja till parlamentets inbjudan.

- Facebooks grundare och vd har accepterat vår inbjudan och kommer till Bryssel så fort som möjligt, förhoppningsvis nästa vecka.

Zuckerberg kommer att träffa och förhöras av ledamöter och medlemmar ur Europaparlamentets utskott för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.

- Våra medborgare förtjänar en fullständig och detaljerad förklaring. Jag välkomnar Mark Zuckerbergs beslut att komma till plats och ställa sig framför människorna som representerar 500 miljoner européer. Det är ett steg i rätt riktning, säger Tajani.

Tillsammans kommer parlamentet och Facebook att utföra en ingående analys av aspekter kring användardataskydd, berättar Tajani.

Inte direktsänt denna gång

- Vi har tackat ja till inbjudan att möta Europaparlamentets ledare och tackar för möjligheten att föra en dialog, lyssna på deras åsikter och visa vilka åtgärder vi tar i bruk för att bättre skydda användares data, säger Facebooks talesman.

Till skillnad från den amerikanska kongressens utfrågning kommer Zuckerbergs EU-förhör inte att sändas live. Det hela kommer att ske bakom stängda dörrar.

Den belgiska EU-ledamoten Guy Verhofstadt rasar mot beslutet att låta mötet ske bakom lyckta dörrar.

- Jag tänker inte delta i mötet om det sker bakom stängda dörrar. Det bör vara ett offentligt förhör, varför inte på Facebook Live, kräver Verhofstadt på Twitter.

Zuckerberg har även gått med på att träffa Frankrikes president Emmanuel Macron. Även andra europeiska ledare är inspikade i Zuckerbergs schema.

Storm kring Facebook

Facebookskandalen snurrar kring konsultföretaget Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg och Donald Trumps kampanj i det amerikanska presidentvalet 2016.

I mars rapporterades det att Cambridge Analytica hade använt sig av Facebooks data för att utveckla metoder för att identifiera amerikanska väljares personligheter och påverka deras beteende.

Personuppgifterna ska ha getts vidare till Trumps kampanj.

Datamaterial om användarnas och deras vänners profiler samlades in genom en app som marknadsfördes som ett personlighetstest.

På det här sättet kunde budskap riktas enligt väljarnas personlighet och köra hårdare på känslor, något som kan ha varit mer effektivt.

Facebook berättade aldrig för sina användare att deras personuppgifter hade samlats ihop utan deras tillstånd.

I början av april fick Mark Zuckerberg grillas i ett amerikanskt kongressförhör.

Zuckerberg har fått motta frän kritik från brittiskt håll.

Facebookgrundaren har tre gånger vägrat uppenbara sig framför brittiska lagstiftare som undersöker fenomenet fake news och dess inverkan på brittisk demokrati.

Varje gång brittiska lagstiftare försökt nå Zuckerberg har han skickat representanter i stället.

Sociala medier ett mäktigt politiskt vapen

Sociala medier har blivit ett mäktigt vapen i politiska val. Redan 2012 utnyttjades sociala medier för fulla muggar av president Barack Obama som ställt upp för omval.

Obamas vapen var en Facebook-applikation som gav hans kampanj tillgång till information om vänner till anhängare på Facebook.

Över en miljon av presidentens anhängare tog i bruk appen och gav kampanjarbetarna tillstånd att titta på deras Facebook-vänlistor. Och där hittade kampanjmakarna genast unga väljare som Obama behövde nå.

Källor: Reuters, The Guardian, Yle Uutiset

Mark Zuckerberg grillas av den amerikanska kongressen.

Zuckerberg i kongressförhör: Den här gången blir vi bättre på att ta ansvar

Facebook förklarar hur man vill skydda användarnas data.

Diskussion om artikeln