EU-ledarna skärper tonen mot USA - nu förbereds motåtgärder för att hålla Iran-avtalet levande
EU skärper tonen mot USA till följd av det amerikanska avhoppet från Iran-avtalet. EU-länderna överväger nu motåtgärder för att skydda de europeiska företagen som är verksamma i Iran från amerikanska sanktioner.
Kärnenergiavtalet med Iran var huvudämnet när EU:s stats – och regeringschefer samlades till arbetsmiddag i Bulgariens huvudstad Sofia på torsdag kväll.
EU-länderna var överens om att med alla medel försöka upprätthålla handelsutbytet med Iran för att kärnenergiavtalet ska kunna hållas levande.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på torsdagsmorgonen att avtalet inte är perfekt men ändå värt att kämpa för.
- Vi är alla överens om att avtalet inte är perfekt men att vi vill stå upp för det för att kunna ha en fortsatt dialog med Iran om bland annat deras missilprogram.
EU överväger motsanktioner
För EU är det nu viktigt att kunna ge garantier till Iran om att handeln kan fortsätta, dessutom vill unionen skydda sina europeiska företag från de amerikanska sanktioner som Trump har hotat med.
EU:s 28 stats- och regeringschefer är överens om att inte böja sig för Donald Trumps hot om amerikanska sanktioner.
Statsminister Juha Sipilä säger till Yle att EU-ledarna nu gett EU-kommissionen till uppgift att utreda möjliga motåtgärder.
- Vi är beredda att arbeta hårt för att hålla avtalet levande, sade Sipilä till Yle på torsdag morgon i Sofia.
Enligt vad Yle erfar planerar EU så kallade ”motsanktioner”. Något förenklat kunde det betyda att europeiska företag som rättar sig efter de amerikanska sanktionerna enligt EU-lag skulle kunna bli bötfällda.
Med den här åtgärden vill EU blockera de amerikanska sanktionera.
- Företag skulle då bryta mot någondera av dessa sanktioner. Men nu gäller det för EU att noggrant utreda ifall detta är ett verktyg vi kunde tillämpa. säger Sipilä.
EU också vill utreda hur den Europeiska investeringsbanken kunde trygga de europeiska investeringarna i Iran.
- Finlands export till Iran är kring 115 miljoner euro per år och den växer hela tiden, visst är det viktigt att kunna ge garantier för att handelsutbytet kan fortsätta, säger Sipilä.
Tuff EU-kritik mot Trump
Den amerikanska presidenten har skapat mycket huvudbry inom EU.
Förutom avhoppet från Iran-avtalet finns hotet om stål- och aluminiumtullar fortfarande kvar. Det europeiska undantaget löper ut i slutet av månaden.
EU-ledarna förhåller sig väldigt kritiskt till de eventuella tarifferna, och stats- och regeringschefer är fortfarande överens om att och inte förhandla med USA under hot.
Statsminister Juha Sipilä säger att Europa nu befinner sig en helt ny situation.
- Trump tar speciella, oberäkneliga och överraskande beslut som bryter mot de diplomatiska spelregler som vi tidigare vant oss vid.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sparade inte på krutet när han beskrev Trumps politik i ett uttalande på onsdagen.
- När man beaktar besluten från president Trump skulle man kunna tro att med sådana vänner behövs inga fiender.
Men det finns också de EU-ledare som anser att kommentaren från toppmötets ordförande Tusk inte var genomtänkt.
Sveriges statsminister Stefan Löfven säger att han inte skulle ha använt det uttrycket.
- Jag gillar inte en utveckling där så viktig och seriös diplomati ska hanteras med Twitterkommentarer. Jag tycker inte att det är rätt helt enkelt. Det här ska vi hantera med att prata med varandra, direkt. Och det gäller alla inblandade, säger Löfven.
Västra Balkan på agendan på torsdag
EU-ledarna är samlade i EU:s nuvarande ordförandeland Bulgariens huvudstad Sofia för att på torsdag hålla ett toppmöte tillsammans med sex partnerskapsländer från västra Balkan.
Tanken är att knyta dessa länder från västra Balkan närmare EU.
I själva toppmötet deltar ändå inte Spaniens premiärminister Mariano Rajoy. Till följd av krisen med Katalonien vill han inte sitta vid samma bord som Kosovo som Spanien inte erkänner som land.
Inte heller Grekland, Cypern, Rumäninen och Slovakien har erkänt Kosovo som en självständig stat. Men dessa EU-länder kommer ändå att delta i torsdagens möte.
Artikeln uppdateras kl 14.07.