Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu våldsammare vulkanutbrott befaras på Hawaii - även flygtrafiken hotas

Från 2018
Uppdaterad 17.05.2018 07:13.
Experter befarar ännu mer våldsamma utbrott på Kilauea, där askan från kratrarna också börjar hota flygtrafiken på Hawaii öarna
Bildtext Experter befarar ännu mer våldsamma utbrott på Kilauea, där askan från kratrarna också börjar hota flygtrafiken på Hawaiiöarna.
Bild: EPA-EFE/BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS

Vulkanen Kilauea på storön Hawaii har börjat skjuta ut stora vulkaniska block som är stora som mikrovågsugnar.

Bitarna som har slungats upp har landat långt från kratern och experter befarar att det här kan vara ett tecken på ett nytt, ännu mer aktivt skede i vulkanen, som hör till de mest aktiva i världen.

- I morse hittades ballistiska block med en diameter på 60 cm på parkeringsplatsen nära kratern. Det här är de mest energiska explosioner som har observerats, säger USA:s geologiska institut i ett uttalande.

Liknande utbrott har inte setts på nästan 100 år i vulkanen vars pågående utbrott började redan år 1983.

Ännu fler explosioner väntas under den närmaste tiden och de kan vara ännu kraftigare än vad som har setts sedan det senaste våldsamma utbrottet började för drygt två veckor sedan.

En av Kilaueas kratrar som kan spy ut askmoln som kan nå över 6 000 meter
Bildtext En av Kilaueas kratrar som kan spy ut askmoln som kan nå över 6 000 meter
Bild: EPA-EFE

Flygtrafiken i fara?

Vulkanen spyr också ut askmoln som kan hota flygtrafiken på Hawaii.

Askmolnet från kratern kan nå över 6 000 meter och askan kan spridas ut över stora områden, vilket kan hota flygtrafiken och flygplansmotorer.

Det drabbar allra först storön Hawaii, som har omkring 200 000 invånare.

Flygfartsmyndigheter har nu utfärdat alarmtillstånd på Hawaii, den största ön i USA och en av de åtta öar som utgör Hawaiiöarna.

Tills vidare fungerar flygtrafiken som normalt, men följderna kan bli allvarliga om askan når stratosfären och sprids ut över ännu större områden.

Jordskalv har orsakat minst 23 sprickor i jordskorpan som spyr ut lava och svaveldioxid
Bildtext Jordskalv har orsakat minst 23 sprickor i jordskorpan som spyr ut lava och svaveldioxid
Bild: EPA-EFE/BRUCE OMORI/PARADISE HELICOPTERS

Ingen tsunamirisk efter jordskalv

Ett jordskalv med magnituden 4,2 har samtidigt skakat Hawaii och myndigheterna var tvungna att lugna öborna att det inte fanns någon risk för tsunamin.

Folk som bor nära vulkanen verkar mer uppjagade än vanligt på grund av skalvet, askan och blocken som slungas ut ur kratern.

- För första gången känns det också en stark stank av svaveldioxid kring vulkanen, säger Adele Tripp som arbetar i en affär i samhället Volcano som ligger nära kratern.

- Folk är förvirrade och utom sig, säger Adele Tripp som har bott i Volcano i 30 år. Hon säger att hon litar på att experter kommer att uppmana folk att lämna sina hem när det blir dags att fly.

Nästan fyrtio hus kring vulkanen har redan förstörts i skalv och av lavaströmmar och 2 000 människor har evakuerats från sina hem.

Det har uppstått ett tjugotal sprickor i jordskorpan som spyr ut lavapelare och lavaströmmar som nu är endast 100 meter från den närmaste motorvägen som ligger knappt två kilometer från kratern.

Diskussion om artikeln