Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ebola sprids i Kongo och anhöriga till narkolepsipatienter kräver upprättelse

Från 2018
Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo.
Bildtext Sjukvårdare förbereder sig för ebolaundersökningar på sjukhuset i Bikoro, Kongo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes

Anhöriga till narkolepsipatienter har skrivit ett gemensamt brev till flera olika myndigheter, som ett rop på hjälp. Hela 47 personer som fick narkolepsi efter Pandemrix-vaccinet går helt miste om ersättning trots att vissa till exempel inte klarar av att jobba. Det här eftersom sjukdomen inte diagnostiserats inom den godtyckliga gränsen på två år efter vaccinationen mot svininfluensa.

Enligt Helsingin Sanomats senaste partimätning är SDP fortfarande Finlands största parti. Dryga 21 procent av Finländarna skulle rösta på SDP om det var riksdagsval nu. Samlingspartiet ligger tätt inpå med 20,5 procent av rösterna.

Det blir ingen strejk inom elbranschen. Arbetsgivare och arbetstagare godkände ett medlingsbud av ställföreträdande riksförlikningsman Jukka Ahtela. Övertidsförbudet avbryts omedelbart och den strejk som var varslad att inledas på torsdag blir inte av.

Utrikes

Kongo slår larm om att det nya Ebolautbrottet har nått en ny fas då det nu ser ut att ha spridit sig till storstaden Mbandaka i nordvästra Kongo.

- Vi försöker nu följa spåren av 4 000 personer som kan ha varit i kontakt med patienter. De har spritt sig ut över hela nordvästra Kongo och enda sättet att nå dem är med motorcyklar, säger Peter Salama som är WHO:s vicechef för nödsituationer.

Burundis president blir i dag en absolut diktator. I östafrikanska Burundi ordnas idag en kontroversiell folkomröstning om en ny grundlag - som i princip kommer att ge presidenten absolut makt i landet. Burundi hotas nu av fullskaligt inbördeskrig, säger människorrättsaktivisten Eulalie Nbizi som flytt landet till Uganda.

Det tidigare så anti-europeiska Makedonien skulle nu gärna vilja komma med i EU, skriver Yles Gustaf Antell från huvudstaden Skopje: "I tio års tid har de anti-europeiska kristdemokratiska populisterna i Makedonien satsat stora summor på att skriva om landets historia, provocera grannarna och marginalisera minoriteterna. Men nu har den nya EU-vänliga regeringen svängt på skutan - 180 grader".

Vädret

I dag blir vädret svalare särskilt i Lappland och i Österbotten. I resten av landet är det ännu på många håll mycket varmt, men på eftermiddagen förekommer regn- och åskskurar på många håll. I Österbotten mest uppehåll.

Dagens högsta temperatur ligger mellan 20 och 26 grader, i Österbotten, Norra Österbotten och i Kajanaland mellan 14 och 20 grader. I Lappland ligger dagens högsta temperatur mellan 7 och 14 grader. I landets östra del svag vind, annars måttlig nordlig vind.

Diskussion om artikeln