Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Orsaken bakom den hormonella störningen PCOS kan ha hittats

Från 2018
En man i vit rock tittar in i mikroskop.
Bildtext Arkivbild.

En internationell forskningsgrupp kan ha upptäckt upphovsmekanismen bakom polycystiskt ovarialsyndrom, PCOS, den vanligaste hormonella störningen hos kvinnor i fertil ålder.

Enligt docent Terhi Piltonen vid Uleåborgs universitet är upptäckten viktig eftersom den kan hjälpa läkare och forskare att utveckla nya sätt att diagnostisera och behandla syndromet.

Mellan 10 till 15 procent av kvinnor i fertil ålder lider av PCOS, vilket gör den till den vanligaste hormonella störningen hos åldersgruppen.

Ett negativt graviditetstest
Bildtext Ofta upptäcks PCOS först då kvinnan söker sig till fertilitetsbehandlingar.

Typiska drag för PCOS är överproduktion av manligt könshormon samt många cystor på äggstockarna vilket kan leda till en uppsjö av olika symptom: överdriven hårväxt, akne, menstruationsstörningar, bukfetma, depression, ångest och till och med infertilitet.

En stor del av kvinnorna som har PCOS är överviktiga.

- Hos kvinnor som har diagnostiserats med PCOS är risken för att insjukna i diabetes typ 2 mellan tre- och femfaldigt så hög som för andra kvinnor. De har också dubbelt eller tredubbelt så stor risk att insjukna i metabolt syndrom, blodtryckssjukdomar, ångest och depression, säger Piltonen.

Problemet har varit att syndromet ofta diagnostiseras i ett sent skede, först då kvinnan söker sig till infertilitetsbehandling.

Hormonet AMH är boven

Enligt den nya undersökningen kan den bakomliggande orsaken till PCOS hittas hos könshormonet anti-müllerskt hormon, AMH.

AMH reglerar utvecklingen av äggblåsor (folliklar) i äggstockarna och kvinnor med PCOS har ofta förhöjda nivåer av just den här hormonen.

kvinna i vita kläder och munskydd håller i svansen på en mus som stå rpå ett bord.
Bild: Paul Hakimata

Att utsättas för AMH under graviditeten minskar på aktiviteten hos entsymen aromatas i moderkakan, åtminstone hos möss. Aromatasens uppgift i kroppen är att förvandla manligt könshormon till kvinnligt.

När aromatasen är mindre aktiv utsätts fostret av honkön för manligt könshormon, vilket leder till att musen som fullvuxen lider av ett liknande syndrom som PCOS.

Ärftligt, men inte genetiskt

Förutom att experimentera på möss upptäckte forskarna också höga halter av hormonet AMH hos gravida kvinnor med PCOS.

Det här betyder ändå inte automatiskt att AMH kan utsätta flickfoster för alltför stora mängder manligt könshormon, och mera forskning behövs för att fastställa resultaten.

Forskarna utesluter inte heller att också andra mekanismer som leder till PCOS kan hittas.

På basis av tidigare undersökningar gjorda på djur har man antagit att PCOS uppkommer då ett kvinnligt foster utsätts för alltför stora mängder manligt könshormon i livmodern.

I mellan 50 och 70 procent av alla fall av PCOS har dottern ärvt sjukdomen av sin mamma. Ändå ser generna ut att förklara endast mellan 2 och 3 procent av alla fall av syndromet.

Forskningsartikeln publicerades i publikationen Nature Medicine (inloggning krävs för att läsa hela artikeln).

Källa: STT

Diskussion om artikeln