Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kyrkan håller fast vid vigselrätten - kyrkomötet har avgjort frågan

Från 2018
Uppdaterad 18.05.2018 15:26.
Ett par vigs i en kyrka.
Bild: Mostphotos

Den evangelisk-lutherska kyrkan håller fast vid vigselrätten. Det har majoriteten av delegaterna vid kyrkomötet i Åbo bestämt vid en omröstning.

Kyrkomötet i Åbo röstade på torsdagsmorgonen om ett förslag som hade öppnat för möjligheten att avstå från vigselrätten. Rösterna föll 83-23 för bibehållen vigselrätt.

Diskussionen om kyrkans vigselrätt fick fart våren 2017 i och med att lagen om könsneutralt äktenskap trädde i kraft. Det finns personer inom kyrkan som anser att samhället kunde ansvara för vigseln, medan kyrkan oberoende av den kunde utforma sitt formulär för välsignelse av par.

Efter omröstningen om vigselrätten övergick Kyrkomötet till en diskussion om att vidga äktenskapssynen. Frågan hänsköts ändå till ett senare plenum.

Texten är uppdaterad 17.5.2018 kl 16.13 med uppgiften om att torsdagens äktenskapsdiskussion är avslutad.

Biskop Björn Vikström

Biskop Vikström: Kyrkan kan ge bort vigselrätten

Borgå stifts biskop Björn Vikström anser att kyrkan borde överväga att ge ifrån sig vigselrätten. Om äktenskapslagstiftningen förändras så att den också omfattar samkönade par, så får det också följder för den lutherska kyrkan, skriver Vikström på sin Facebook-sida.

Diskussion om artikeln